Přeskočit na obsah

Wikipedista:Mikeee2977/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kailer Yamamoto, [1] narozen 29. 9. 1998, je profesionální americký hokejista, hrající na pravém křídle. Momentálně nastupuje za tým Bakersfield Condors v kanadsko-americké American Hockey League (AHL), v farmářském týmu Edmontonu Oilers (NHL). Byl vybrán v prvním kole jako 22. volba draftu týmem Edmonton Oilers.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Amatérský lední hokej[editovat | editovat zdroj]

Yamamoto hrál v roce 2009 na turnaji Quebec International Pee-Wee Hockey Tournament s klubem Los Angeles Selects. Později hrál za tým Los Angeles Jr. Kings na první úrovni Elite Hockey League. Yamamoto si připsal 40 bodů v pouhých 34 zápasech. Poté chtěl hrát v Western Hockey League.
Yamamoto byl vybrán v prvním kole, jako desátá volba draftu Western Hockey League týmem z jeho domovského města Spokane Chiefs. V jeho premiérové sezóně v Chiefs v sezóně 2014-15 nastřílel 23 gólů a získal celkem 57 bodů v 68 zápasech. Byl také nejlepší střelec z amerického týmu na Memoriálu Ivana Hlinky v roce 2015.

Juniorská liga[editovat | editovat zdroj]

Yamamoto byl jeden ze tří hráčů WHL, kteří byli pozváni, aby se zúčastnili CCM/USA Hockey All-American Prospects Game 2016. Na začátku sezóny byl Yamamoto jmenován WHL hráčem týdne, za týden 23.-30 října, poté co posbíral sedm bodů ve čtyřech zápasech. Byl zařazen do druhého All-Star týmu západní konfernce 2016-17, poté co skončil na šestém místě v počtu branek s 42 góly a 57 góly nasbíral celkem 99 bodů.

Profesionál[editovat | editovat zdroj]

23. června 2017 byl Yamammoto draftován jako dvacátá druhá volba v prvním kole NHL vstupního draftu 2017, týmem Edmonton Olilers. Byl srovnáván s Johnym Gaudreauem, zejména kvůli jeho výšce a hernímu stylu. Po působivém výkonu na předsezóním tréninkovém kempu Oilers se Yamamoto dostal na soupisku pro úvodní přípravný zápas sezóny 2017-18. V NHL poté debutoval 4. října 2017 v zápase proti Calgary Flames, který Oilers vyhráli 3-0. Svůj první bod si připsal, když 14. října v zápase proti Ottawa Senators přihrál na gól Adamu Larssonovi. Po devíti odehraných zápasech za Oilers, ve ktrerých nasbíral 3 body za asistence se Yamamoto vráltil 6. listopadu 2017 do Spokane, kde pokračoval na svém vývoji v hlavní juniorské lize.
Na začátku sezóny 2018-19 zařadili Oilers Yamamota do širšího kádru čítajícího 25 hráčů. Svůj první gól v NHL si připsal 18. října v zápase proti Boston Bruins, když se skóroval v prodloužení a Oilers vyhráli 3-2 .

Reprezentační kariéra[editovat | editovat zdroj]

Na Mistrovství světa U18 2016 v Grand Forks v Severní Dakotě posbíral Yamamoto 13 bodů v 7 zápasech. S jeho 7 góly pomohl získat pro Team USA bronz.
Yamamoto byl vybrán do národního mužstva USA do 20 let, aby reprezentoval na Mistrovství světa juniorů v Buffalu, kde získal se svými spoluhráči bronz.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Jeho dědeček z otcovy strany je Japonec a jeho babička z matčiny strany pochází z Hawaie. Yamamoto a jeho starší bratr Keanu se učili bruslit s matkou Taylera Johnsona a po skončení Johnsonovi sezóny také s ním. Jeho bratr Keanu aktuálně působí v týmu McGillovy Univerzity v Montrealu.


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]