Přeskočit na obsah

Wikipedista:Michalovics

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Návštěva papeže Františka v Iráku[editovat | editovat zdroj]

Návštěva papeže Františka v Iráku byla apolostická cesta momentální hlavy katolické církve papeže Františka v Iráku. Cesta trvala 3 dny a papež během ní navštívil hlavní město Bagdád, Najaf, Nasíriji, Ur, Irbíl, Mosul a Karakoš. I přesto že papež František zvážil možná rizika spojená s pandemií Covidu 19, po dlouhých modlitbách se rozhodl jet. Cílem výpravy bylo volání po míru a usmíření mezi rozdělenou náboženskou komunitou Iráku.[1]


První den[editovat | editovat zdroj]

Papež dorazil do Iráckého hlavního města 5. března, tam proběhla uvítací ceremonie a římský biskup se přivítal s premiérem Iráku Mustafou Al-Kaladimi a prezidentem Iráku Barhamem Salidem. Tento den se také setkal s úřady, občanskou společností a diplomatickým sborem Iráku.[2] Při své přítomnosti nevynechal také setkání s místními představiteli katolické církve v syrokatolické katedrále Naší dámy spásy.[3]

Druhý den[editovat | editovat zdroj]

Sobotní ráno 6. března se papež vydal do Najafu, Zde se setkal s Velkým ajatoláhem Ali al-Sistanim. [4]Následně se letěl zůčastnit mezináboženské schůze[5] v Uru u města Nasírijia. Den zakončil mší svatou[6] v Katedrále svatého Jozefa zpátky v Baghdádu.

Třetí den[editovat | editovat zdroj]

V Neděli 7. března přiletěl papež František do Irbílu, hlavního města autonomní oblasti Irácký Kurdistán. Zde se setkal s prezidentem autonomního regionu, Nechirvanem Barzání a představiteli civilní a náboženské správy. Následně papež František navštívil Mosul. Zde na náměstí Hosh al-Bieaa, které bylo dříve součástí území Islámského státu[7], vedl modlitbu za oběti občanské války[8]. Z Irbílu letěl svatý otec do Karakoše, kde se v kostele Neposkvrněného početí setkal s Karakošskou komunitou.[9] Nakonec se František vrátil do Irbílu, kde sloužil mši svatou ve stadiónu Franso Hariri.[10] Odtud letěl opět do Bagdádu.

Čtvrtý den[editovat | editovat zdroj]

Ráno proběhla v Baghdádu loučící ceremonie a následně se papež vydal do Říma kde proběhla tisková konference.

  1. MOHAMMED, Analysis by Tamara Qiblawi, with reporting from Muwafaq. Joyous, hopeful scenes are not the only legacy of Pope's visit to Iraq. CNN [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. 
  2. Apostolic Journey to the Republic of Iraq: Meeting with Authorities, Civil Society and the Diplomatic Corps. Vatican.va [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Apostolic Journey to the Republic of Iraq: Meeting with Bishops, Priests, Religious, Consecrated Persons, Seminarians, Catechists. Vatican.va [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HOROWITZ, Jason; ARRAF, Jane; SANTORA, Marc. Pope Francis Calls for Interfaith Unity in Historic Visit to Iraq. The New York Times. 2021-03-06. Dostupné online [cit. 2021-04-15]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  5. Apostolic Journey to the Republic of Iraq: Interreligious meeting. Vatican.va [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Apostolic Journey to the Republic of Iraq: Holy Mass. Vatican.va [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Pope Francis visits regions of Iraq once held by Islamic State. BBC News. 2021-03-08. Dostupné online [cit. 2021-04-15]. (anglicky) 
  8. Apostolic Journey to the Republic of Iraq: Prayer of Suffrage for the Victims of the War. Vatican.va [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Apostolic Journey to the Republic of Iraq: Visit to the Qaraqosh Community. Vatican.va [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Apostolic Journey to the Republic of Iraq: Holy Mass. Vatican.va [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 

[[Kategorie:Katolická církev]] [[Kategorie:Papež František]] [[Kategorie:Irák]]