Přeskočit na obsah

Wikipedista:Michaela Dohnalová/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Digitální závislost[editovat | editovat zdroj]

Závislost na dogitálních technologiích

Digitální závislost je obvykle definována jako nutkavé jednání člověka užívat digitální technologie, i přes negativní dopad na jeho život. Projevuje se nadměrným používáním mobilního telefonu, tabletu, počítače či jiné digitální technologie. Zahrnuje nadměrné trávení času na internetu, na sociálních sítích, hraním počítačových her, či online nakupováním, stejně tak příliš častým sledováním filmů, seriálů nebo pornografie.[1] Nadměrné trávení času na digitálních technologiích a internetu se v dnešní době týká poměrně velké části populace. Lidé závislí na digitálních technologiích zažívají nepříjemné pocity při nemožnosti být online.[2]

Důsledky digitální závislosti[editovat | editovat zdroj]

Nadměrné trávení času na digitálních technologiích má spoustu negativních dopadů na jednotlivce i jejich okolí. Jedná se jak o dopady zdravotní, tak sociální a mohou jedinci způsobovat potíže v běžném životě. Projevem závislosti může být nespavost, podrážděnost, narušení denního rytmu člověka, horší orientace v čase, zanedbávání osobní hygieny, vynechávání jídla. Mezi další symptomy řadíme bolest hlavy, očí, či zad.

Důsledkem závislosti mohou být i problémy ve škole či zaměstnaní, jelikož má vliv na koncentraci člověka a udržení pozornosti. Digitální závislost způsobuje i dopady, které mohou být z časového hlediska dlouhodobé. Například pokles fyzické aktivity a s tím související obezita, ztráta sociálních kontaktů (kontakty se omezují na online prostředí), zanedbávání volnočasových aktivit a navíc může dojít ke zhoršením rodinných vztahů. Taktéž se zvyšuje riziko digitální demence.

Obzvláště u dětí a dospívajících závislost mohou doprovázet úzkostné poruchy, deprese, ale i konzumace alkoholu, agresivita a sebevražedné myšlenky.[2] Avšak mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10) nezahrnuje digitální ani internetovou závislost jako duševní poruchu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Digitální závislost [online]. [cit. 2023-01-14]. Dostupné online. 
  2. a b Zpráva o digitálních závislostech v ČR 2022. www.drogy-info.cz [online]. [cit. 2023-01-14]. Dostupné online.