Wikipedista:Matomatic/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gingerhead
[[Soubor:
Skupina Gingerhead (festival Dobrovol, léto 2016)
|300x200px|Skupina Gingerhead]]
Skupina Gingerhead
Základní informace
PůvodČesko Praha, Česká republika
ŽánryRock
Pop
Funk
Aktivní roky2015dosud
Webwww.gingerhead.cz
Současní členové
Eliška Pekárek Flaková - zpěv
Maťo Mišík - kytara
Luboš Moravec - kytara, zpěv
Vlastimil Klein - baskytara, zpěv
Tomáš Piala - bicí
Dřívější členové
Daniel Dyk - bicí

Gingerhead je česká hudební a koncertní skupina z Prahy, hrající pestrou směsici rocku, popu a funk music. Mezi zakládající členy patří zpěvačka Eliška Pekárek Flaková, kytarista a skladatel Luboš Moravec (dříve Walk Choc Ice) nebo někdejší člen Tata Bojs a uznávaný výtvarník Maťo Mišík (starší syn zpěváka Vladimíra Mišíka). Skupina byla založena v roce 2015 a v současné době je plně aktivní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátek skupiny se datuje do roku 2015, kdy vše odstartoval jeden nezávazný jam někde hluboko v pražském sklepě. Počáteční podobu Gingerhead tvoří Luboš Moravec (dříve působil ve skupině Walk Choc Ice, spolupracoval s Ivanem Králem nebo Davidem Kollerem), Maťo Mišík (dříve Tata Bojs, Aneta Langerová a další), zpěvačka Eliška Pekárek Flaková, bývalá členka dívčí rockové skupiny Reskata, která ve své době bodovala v nejedné hudební soutěži a získávala si pozornost u nás i v Evropě, basista Vlasta Klein, který v dávných dobách brázdil české vody s jednou z nejvýraznějších grunge skupin devadesátých let Gallery of the Dirt a bubeník Daniel "Dandýs" Dyk. Posledně jmenovaný ze skupiny odchází v průběhu nahrávání připravovaného EP a nahrazuje ho Tomáš Piala, kterého mohou znát např. fanoušci skupiny Jarret.

Skupina vstupuje na kytarovou scénu v první jarní den roku 2016 se svým tanečně laděným singlem Holy Ground. Následuje intenzivní práce na debutovém EP. Na poslední chvíli se skupina ještě rozhoduje pro jeden výrazný a tak trochu riskantní krok. Zavírá se na den do velkého studia 3bees v Jinočanech a nahrává několik písní zcela naživo, bez dotáček a jiných studiových úprav (tzv. live studio session), aby zachytila onu živočišnou a syrovou energii, kterou spolu zažívají na koncertech nebo při tvorbě ve zkušebně. K dokončení nahrávky se skupina odhodlává oslovit své fanoušky pomocí crowdfundingové kampaně na serveru Hithit, která je ve výsledku úspěšná. Skupina tak na podzim 1. října 2016 vydává své debutové Holy Ground - EP, které přináší 7 převážně anglicky zpívaných skladeb včetně bonusového materiálu Live In Studio a které symbolicky ve zmíněný den křtí v legendární pražské Malostranské besedě.

Sestava[editovat | editovat zdroj]

Stálou sestavu skupiny Gingerhead tvoří:

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiové:

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]