Wikipedista:Lucinka.vav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rosalind Picard[editovat | editovat zdroj]

Rosalind Picard během diskuze na téma "Živé stroje: Mohou se roboti stát lidmi?" na Veritas Forum - Science, Faith, and Technology

Rosalind Wright Picard (* 17. 5. 1962) je americká vědkyně, vynálezkyně, profesorka mediálního umění a vědy na MIT, a také ředitelka a zakladatelka výzkumné skupiny Affective Computing v MIT Media Lab.[1]

V roce 1997 poprvé vydala knihu Affective Computing, kde popisuje, jak dát počítačům schopnost emoční inteligence a jaké jsou možné výsledky rozpoznávání emocí ze strany robotů.[2] Tato publikace se stala klíčovou pro vznik oboru známého jako affective computing (česky afektivní nebo také emoční výpočetní technika).[3] [4]Její práce v této oblasti přispěla k rozšíření výzkumu autismu a vývoji zařízení, která by mohla lidem trpějícím autismem pomoci rozpoznávat rozdíly v lidských emocích.[5]

Rosalind Picard se také podílela na založení společností Affectiva a Empatica. Empatica produkuje nositelnou elektroniku, která slouží k prevenci úmrtí příčinou epileptického záchvatu a Affectiva se zabývá umělou inteligencí zaměřující se na detekci lidských emocí a zlepšení zdraví.[6] Společnost Affectiva byla v roce 2021 odkoupena švédskou společností Smart Eye.[7]

Vzdělání a akademická práce[editovat | editovat zdroj]

V roce 1984 Picard získala bakalářský titul z oboru elektroinženýrství na Georgia Institute of Technology, v roce 1986 magisterský titul z elektroinženýrství a počítačových věd na MIT a v roce 1991 obržela z týchž oborů také doktorský titul. Od roku 1991 je členkou výzkumné laboratoře MIT Media Lab a v roce 2005 byla jmenována profesorkou mediálního umění a vědy.[1]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Za svůj výzkum a vynálezy získala Rosalind Picard mnoho uznání a ocenění. Mezi nejvýznamnějsí patří jmenování členkou IEEE v roce 2005 za přispění k analýze obrazu a videa a emoční výpočetní techniky.[8] V roce 2019 byla zvolena členkou National Academy of Engineering za její příspěvek do emoční výpočetní techniky a nositelné elektroniky.[9] V roce 2021 byla jmenována členkou ACM za přínos ke snímání fyziologických signálů pro individuální zdraví a pohodu,[10] a v témže roce byla také zvolena členkou National Academy of Inventors.[11] V roce 2022 obržela mezinárodní cenu Lombardia è Ricerca za výzkum v počítačové vědě, která obnáší cenu 1 milion eur, jež Picard věnovala na podporu výzkumu v oblasti zdravotnictví.[12][13]

Výzkumy[editovat | editovat zdroj]

Rosalind Picard je autorkou nebo spoluautorkou na více než 350 recenzovaných vědeckých článků. Tyto články se zabývají afektivní výpočetní technikou, umělou inteligencí a digitálním zdravím.[14]

Výzkum autismu[editovat | editovat zdroj]

Děti s poruchami autistického spektra často mají problémy s rozpoznáváním emočních stavů lidí kolem sebe, například s odlišením šťastné tváře od tváře vyjadřující strach.

Tým z MIT Meedia Lab vyvinuli typ personalizovaného strojového učení. Terapeuti používají tyto roboty, které ukazují dětem různé emoce, aby je pak následně děti mohly napodobit a reagovat na ně různými způsoby.

Podle zprávy zveřejněné 27. června 2018 v časopise Science Robotics, roboti vybavení personalizovanou sítí "hlubokého učení" byli schopni vnímat reakce dětí s autismem s přesností odpovídající hodnocení lidských terapeutů.

Dlouhodobým cílem není vytvářet roboty, kteří by nahradili lidské terapeuty, ale doplnit je klíčovými informacemi, které terapeuti mohou použít k personalizaci obsahu terapie a také k vytváření více zapojených a přirozenějších interakcí mezi roboty a dětmi s autismem,“ vysvětluje Oggi Rudovic, postdoktorand na Media Lab a první autor studie.[15]

Terapie s pomocí robotů pro děti s autismem obvykle probíhá takto: Terapeut ukazuje dítěti fotografie nebo karty s různými tvářemi představující různé emoce, aby je naučil rozpoznávat projevy jak radosti tak i smutku nebo strachu atd. Terapeut poté naprogramuje robota, aby ukázal stejné emoce, jenž byly na obrázcích dítěti a pozoruje dítě, jak se zapojuje do interakce s robotem. Této studie se zúčastnilo 35 dětí s autismem, 17 z Japonska a 18 ze Srbska, ve věku od 3 do 13 let. Během 35minutových sezení reagovaly na roboty různými způsoby. Děti chovali k robotu respekt jako kdyby to byla skutečná osoba.

Výzkum emocí[editovat | editovat zdroj]

Skupina Affective Computing se zaměřuje na vytváření a hodnocení nových způsobů, jak propojit Emoční AI a další afektivní technologie, aby se zlepšil život lidí. Jejich projekty se zabývají např. hledání nového způsobu jak předcházet a předpovídat depresi.[16]

Pomocí kamerových senzorů se můžou v reálném čase analyzovat výrazy obličeje, gesta a držení těla a s informacemi o kontextu a prostředí tak získat vhled do reakcí a emocí lidí. Tyto prostředky se využívají například k získávání nefiltrovaných a nezaujatých emocionálních reakcí zákazníků a publika na značkový a zábavní obsah (jako jsou videoreklamy, filmy a televizní programy). Díky tomu mohli značky zlepšit svůj obsah. Dnes se Emotion AI používá v řadě různých aplikací: v automobilovém průmyslu, robotice, zdravotnictví, výzkumu lidského chování a dalších.

Firma Affectiva, jenž byla založena vědkyněmi Dr. Rana el Kaliouby a Dr. Rosalind Picard a která se tímto zabývá, předpokládá, že jednoho dne bude Emotion AI všudypřítomná.

Patenty[editovat | editovat zdroj]

  • Metody a systémy pro neinvazivní předpovídání, detekci a monitorování virových infekcí
  • Metody a přístroje pro fyziologické měření pomocí barevného pásmového fotopletysmografického senzoru
  • Metody a přístroje pro hodnocení deprese
  • Metody a přístroje pro konverzačního kouče
  • Metody a přístroje pro měření fyziologických parametrů
  • Metody a přístroje pro odhad fyziologických parametrů
  • Metody a přístroje pro hodnocení atypické mozkové aktivity
  • Metody a přístroje pro monitorování pacientů a podávání terapeutických podnětů
  • Multimodální afektivně-kognitivní hodnocení produktu
  • Systém a metoda pro stanovení úrovně vytížení řidiče[17]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rosalind Picard na anglické Wikipedii.

  1. a b WRIGHT PICARD, Rosalind. Faculty Personnel Record [online]. Massachusetts Institute of Technology. 2023-02-24. Dostupné online. 
  2. PICARD, Rosalind W. Affective computing. 1. paperback ed. vyd. Cambridge, Mass.: MIT Press 292 s. ISBN 978-0-262-66115-7, ISBN 978-0-262-16170-1. 
  3. KLEINE-COSACK, Christian. Recognition and Simulation of Emotions [online]. S. 4. web.archive.org [online]. 2006-10-18 [cit. 2008-05-28]. S. 4. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. DIAMOND, David. The Love Machine. Wired. Dostupné online [cit. 2024-02-09]. ISSN 1059-1028. (anglicky) 
  5. Help for Autism. MIT Technology Review [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Person Overview ‹ Rosalind W. Picard. MIT Media Lab [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. 
  7. TechCrunch is part of the Yahoo family of brands. consent.yahoo.com [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. 
  8. 2005 Fellows. IEEE Boston [online]. 2005 [cit. 2008-05-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  9. National Academy of Engineering Elects 86 Members and 18 Foreign Members. NAE Website [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. ACM Names 71 Fellows for Computing Advances that are Driving Innovation [online]. New York: [cit. 2022-01-19]. Dostupné online. 
  11. PICARD, Rosalind W. Rosalind Picard elected as a Fellow of the National Academy of Inventors. MIT Media Lab [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. 
  12. Rosalind Picard receives the 2022 “Lombardia è Ricerca” International Award. www.openinnovation.regione.lombardia.it [online]. [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. (italsky) 
  13. REDAZIONE. Lombardia è Ricerca: premiata la scienziata Rosalind Picard [online]. 2022-11-09 [cit. 2024-02-09]. Dostupné online. (italsky) 
  14. Person Overview ‹ Rosalind W. Picard. MIT Media Lab [online]. [cca 2023] [cit. 2024-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. HAM, Becky. Personalized “deep learning” equips robots for autism therapy. MIT News | Massachusetts Institute of Technology [online]. 2018-06-27 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. Person Overview ‹ Rosalind W. Picard. MIT Media Lab [online]. [cca 2023] [cit. 2024-02-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Rosalind Picard Inventions, Patents and Patent Applications - Justia Patents Search. patents.justia.com [online]. [cit. 2024-01-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]