Wikipedista:Layne/work/JKB

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

JKB[editovat | editovat zdroj]

Jakub Zahradník
Základní informace
Narození5. března 1964, Praha, Česká republika
Praha
Nástrojeklavír

Jakub Zahradník (* 5. března 1964, Praha) je český skladatel, klavírista a básník. Je znám především jako autor písní, klavírní improvizátor a organizátor kulturních akcí.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Prožil dětství a mládí na pražském Zlíchově a Smíchově. Jeho otec Václav Zahradník byl známý dirigent a skladatel, jeho matka Jaroslava Kubištová je autorkou pohádek. Studium klavíru začal v LŠU Na Santošce 1 a po dvou letech studia na Gymnáziu Nad Turbovou v Košířích (dnes Gymnázium Nad Kavalírkou) přestoupil na Státní konzervatoř v Praze, kde v roce 1986 absolvoval studium skladby orchestrální kompozicí Albatros a Běžec.

Jakub Zahradník již od raného dětství jevil zájem o hudební skladbu, klavírní improvizaci a literaturu. Jako organizátor uspořádal v letech 1982/83 ve Skryjích happeningové festivaly. Na studiích také založil a vedl dva časopisy, z nichž undergroundový Dolmen (1984-5) se nachází v knihovně Libri prohibiti. Pořádal básnickou soutěž v pražském Divadle Viola.

Po skončení konzervatoře se živil jako klávesista v tehdy populární skupině Balet, jako nahrávací instrumentalista a skladatel rozhlasových hudeb a přechodně působil v orchestru svého otce, pro který psal i aranžmá. Počátkem 90. let našel hudební angažmá v muzikálech, kde působil deset let. Zažil pražský muzikálový boom 90. let jako klavírista, dirigent, aranžér a nakonec i producent, a sice v dílech Pippin (1993), Jesus Christ Superstar (1994-7), Jeptišky (1997-8), Benzín a mejkap (1998-9) a Starci na chmelu (1999–2000). Vedl Český muzikálový server (2001–2003). V tomto období se autorsky věnoval básnické a literárně publikační činnosti a organizování. Vydal básnickou prvotinu Zavři oči a sni (1993), spolu s Romanem Polákem založil a redigoval Poetickou revui Obratník (1994-7), inicioval, editoval a vydal almanach současné české poezie s názvem Přetržená nit (1996).

Na podzim roku 2000 se dohodl se zpěvačkou Pavlou Kapitánovou, se kterou tři roky účinkoval v muzikálu Jesus Christ Superstar, že spolu vytvoří autorský bluesově-šansonový recitál. Ten potom spolu rozvíjeli a provozovali na jevištích Evropy až do Pavliny tragické smrti v létě 2007. Jejich tvorbu zachycuje maxisingl Život sám (2002), kniha písňových textů Ztepilé viržínko (2003), CD The Alchemy of Life (Norimberk, 2004), singl Dvakrát o lásce (2007) a CD Pouť přes vyhnanství /Exile Street (2007). V tomto období působil Jakub Zahradník jako dramaturg Poetické kavárny Obratník (2002-5), kde mj. uváděl seriál muzikálových Showcases a vlastních kabaretních show Ubrousek básníků (2003-4). Tamtéž se na divadelním představení 4 kusy podílel aktovkou Gerojši (2005). Rok působil jako profesor hudební interpretace na Pražské konzervatoři. V roce 2004 založil a čtyři roky pořádal Festival autorského šansonu na Smíchově, který se od té doby koná vždy jednou ročně v říjnu.

Z hledání nového stylu po odchodu umělecké partnerky vzešel originální klavírní styl a neobvyklé písně, které balancují na pomezí folku, jazzu a vážné hudby. V roce 2007 natočil demo verze cyklu písní Five Sea Songs a jež se později staly základem jeho nového repertoáru, v němž se začal projevovat také pěvecky. Ve stejném roce mu vyšel výbor poezie Zpěv rozpáleného kamene. V roce 2008 se poprvé zachytil své klavírní improvizace na dvojcd s názvem LISTEN. V roce 2009 začal spolupracovat s mladou zpěvačkou Lenkou Molovou, flétnistou Robertem Fischmannem a hráčem na foukací harmoniky Charlie Slavíkem, vydal s nimi DVD Hudba jedna báseň a připravil k vydání dvojalbum českých a anglických písní. V roce 2010 publikoval knihu/CD o klavírech s názvm FORTE nebo PIANO?, která vzešla z úzké spolupráce s klavírnickou rodinou Rendlů. S nimi také zavedl v Praze od roku 2009 tzv. Pianotéku.

V posledních létech se Jakub Zahradník také angažuje jako jednatel Okrašlovacího spolku Terezie v Novohradských horách, s nimž navázal na předválečnou tradici místních poutí, inicioval zahájení opravy kostela sv. Linharta v Pohorské Vsi a navázal přeshraniční kontakty.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]