Wikipedista:Kabdushevaaida/Skrolingové kolečko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Standardní počítačová myš

Skrolingové kolečko je integrovanou součástí standardní počítačové myši a skládá se z gumy či plastu. Nachází se mezi levým a pravým tlačítkem myši a otáčí se kolem vnitřní osy.

Funkčnost[editovat | editovat zdroj]

Skrolingové kolečko se běžně používá pro vertikální scrolling, kde se posun po obrazovce vzhůru dolů vykonává pomocí rollingu kolečka zdola nahoru, a opačně. V grafickém uživatelském rozhraní (angl. GUI) např. posun nahoru přemisťuje obsah okénka.

Pomocí kolečka je možné posouvat obrazovku nahoru a dolů, zoomovat či nastavovat hlasitost (např. v uživatelském rozhraní Cinnamon.

Rolovací kolečko je také prostředním tlačítkem myši, protože umožňuje kliknutím na něj provést určitou operaci (např. v novém okénku v prohlížeči se standardně otevře hypertextový odkaz).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Invence skrolingového kolečka obvykle souvisí se současným vývojem kolečka a myši.

První prototyp skrolingové myši – Mighty Mouse, vynalezený společně NTT (Japonsko) and ETH (Švýcarsko) v roce 1985, měl kolečko na boku pro plynulý scrolling. Skoro stejný prototyp myši, ale s dvěma palcovými kolečky po stranách, byl prezentován na konferenci ACM SIGCHI Danielou Venolií ze společnosti Apple v roce 1989, a pak byl patentován v roce 1992 jako US5313230A.[1]

Kolečko myši bylo však vynalezeno Ericem Michelmanem z Microsoftu v roce 1993 za účelem snazší navigace v aplikaci Excel.[2]

I když první komerční rolovací myš byla Genius EasyScroll, vyráběnou společností KYE Systems v roce 1995, byla taková myš pak zpopularizovaná až díky IntelliMouse od Microsoftu v roce 1996, a to s podporou kolečka myši v Microsoft Office 97.[3]

Alternativy[editovat | editovat zdroj]

Kvůli své konstrukci některá zařízení používají alternativní komponenty hardwaru místo skrolingového kolečka.

  • Notebooky obyčejně mají touchpad, který nahrazuje myš. Pomocí pohybu v dolní části touchpadu je možné např. rolovat okno horizontálně.
  • Skrolingové kolečko může také mít prvek joysticku jako volnost naklonění podél osy otáčení. Sklon kolečka v tomto případě slouží k horizontálnímu posouvání, a proto je současně kolečkem, joystickem a tlačítkem myši.

Jiná použití[editovat | editovat zdroj]

Otočením kolečka současně se stisknutým tlačítkem CTRL je možné regulovat zoom, například, na stránkách webu či v aplikacích map.[5]

Současným klikem tlačítka pod rolovacím kolečkem a otáčením kolečka lze zapnout režim, kdy se dokument začne pohybovat nahoru po obrazovce. Rychlost pohybu zde závisí na rychlosti, kterou uživatel otáčel kolečkem, než na něj klikl.[6]

Pokud jde o možnost kolečka myši se naklánět, tak v hrách FPS jeho pohyb doleva/doprava přiměje hráče k náklonu odpovídajícímu směru náklonu kolečka. Pomocí kolečka v tomto případě lze také nastavovat rychlost pohybu hráče.[5]

References[editovat | editovat zdroj]

  1. BUXTON, Bill. Some Milestones in Computer Input Devices: An Informal Timeline. www.billbuxton.com [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  2. Computer History Displays - The University of Auckland - Historydisplays - FifthFloor - ComputerMouse. www.cs.auckland.ac.nz [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  3. EDWARDS, Benj. Why Do Mice Have Scroll Wheels? Microsoft Intellimouse Turns 25. How-To Geek [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Scroll Wheel - Functionality. www.liquisearch.com [online]. [cit. 2022-11-30]. Dostupné online. 
  5. a b Scroll Wheel - Other Applications. www.liquisearch.com [online]. [cit. 2022-11-30]. Dostupné online. 
  6. Počítače HP - Funkce a nastavení myši (Windows 10, 8). support.hp.com [online]. Dostupné online.