Wikipedista:Juandev/UI

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova Ústavu informatiky

Ústav informatiky Akademie věd České republiky (celým jménem Ústav informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i.) je ústav.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ústav vznikl z Centrálního výpočetního střediska Československé akademie věd (CVS ČSAV),[1] které bylo založeno 1. července 1975[2] s cílem rozvíjet automatizované metody pro vědecké výpočty a výzkum ostatních pracovišť akademie.[1] V roce 1981 se poté z ústavu stává samostatné vědecké pracoviště, které je přejmenováno na Středisko výpočetní techniky ČSAV[2] a později v roce 1993 v souvislosti s rozdělením Československa a akademie věd, dochází již k poslednímu přejmenování ústavu na Ústav informatiky,[3] s tím že se v roce 2007, na základě zákona č. 341/2005 Sb. o veřejných výzkumných institucích, ústav stal veřejnou výzkumnou institucí[4][2] a jeho plný název tedy zní Ústav informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i.[5]

Jak se ústav vyvíjel postupně se rozrůstal. Na svém počátku v 70. letech 20. století se v ústavu řešily dva projekty. Jednalo se o projekt s názvem „Metody pro návrh složitých mikroelektronických struktur a systémů samočinnými počítači“ a projekt „Automatizace vědeckých výzkumů“. Tento druhý projekt se přelil i do let 80., kdy byly řešeny problémy jak zautomatizovat vědecké výpočty a výzkum.[6][3] V 90. letech se poté institut stává vědeckým pracovištěm v oblasti základního výzkumu informatiky.[2]

V průběhu 70. let bylo také založeno mnoho různých oddělení.[7] Pracovníci ústavu sídlili v různých institucích, jako Ústavu radiotechniky a elektroniky ČSAV (dnešní Ústav fotoniky a elekroniky), Ústavu teorie informace a automatizace, Fyzikálním ústavu a ?. Teprve v roce 1978 došlo k dokončení první přestavby pro potřeby ústavu v Ústavu fyziky, celý objekt byl pak dokončen koncem 80. let.[1] Tento objekt se nachází na Praze 8 v Kobylisích a slouží pro potřeby ústavu doposavad.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HAMATA, Václav; MIRKO, Novák; ŠEBESTA, Václav. 10 let činnosti Střediska výpočetní techniky ČSAV. Praha: Středisko výpočetní techniky ČSAV, 1985. Kapitola Úvod, s. 4–5. 
  2. a b c d Annual Repost 2008. Praha: Ústav informatiky Akademie věd České republiky, 2008. 
  3. a b Institute of Computer Science, Annual report. Praha: Ústav informatiky Akademie věd České republiky, 1997. 
  4. O Matematickém ústavu [online]. Matematický ústav AV ČR [cit. 2009-12-19]. Dostupné online. 
  5. Ústav informatiky AV ČR [cit. 2009-12-19]. Dostupné online. 
  6. HAMATA, Václav; MIRKO, Novák; ŠEBESTA, Václav. 10 let činnosti Střediska výpočetní techniky ČSAV. Praha: Středisko výpočetní techniky ČSAV, 1985. Kapitola Vědecko-výzkumná činnost, s. 7–9. 
  7. HAMATA, Václav; MIRKO, Novák; ŠEBESTA, Václav. 10 let činnosti Střediska výpočetní techniky ČSAV. Praha: Středisko výpočetní techniky ČSAV, 1985. Kapitola Poslání a organizační struktura SVT ČSAV, s. 5–7. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]