Wikipedista:Jiriskaloud/Pískoviště 3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Před 2. světovou válkou se výroba automobilů v Polsku postupně rozvíjela, avšak proti jiným evropským zemím byl tento vývoj pomalejší. Výraznějším krokem byla licenční výroba na základě smlouvy s italskou firmou Fiat, avšak válka vývoj narušila a tak teprve v roce 1947 došlo k podstatné změně, která je spojena s firmou FSM (Fabryka Samochodów Małolitrażowych) a s firmou FSO (Fabryka Samochodów Osobowych)ve Varšavě, kterou založila polská vláda v roce 1951.

Historie před 2. Světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Logo firmy CWS
CWS T-1 torpedo (replika)

Jednou z prvních společností vyrábějících automobily v Polsku byl závod Ursus, továrna založená v roce 1893, která je známá především výrobou traktorů. Firma Ursus vyráběla mimo jiné též nákladní auta a autobusy Ursus A. V roce 1918 byla založena firma CWS (Centralne Warsztaty Samochodowe), která patřila mezi nejznámější polské automobilky. V roce 1928 byla sloučena s firmou Państwowe Zakłady Inżynierii (česky Státní strojírny) vyrábějící mj. Polski Fiat 508 a dále autobusy a nákladní automobily. Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi, jako je Francie, Velká Británie nebo Československo, však byla výroba automobilů v Polsku malá. Zpočátku to vyplynulo z obtížné ekonomické situace po 1. světové válce a po polsko-bolševické válce a pak ze světové krize, která měla negativní dopad i na automobilový průmysl v Polsku, rozvíjející se v malých krocích.

K opětovnému rozvoji výroby došlo v druhé polovině 30. let v důsledku podepsání smlouvy o licenční výrobě mezi polskou vládou s italským Fiatem, která se realizovala ve Státních automobilových strojírnách, (vůz Polski Fiat 508 - nejlevnější a nejoblíbenější auto konce 30. let v Polsku). V roce 1937 polská vláda, která chtěla podnítit rozvoj domácího průmyslu, umožnila občanům odečíst 20% z ceny zakoupeného domácího automobilu z daně z příjmu. V roce 1939 byla zahájena montáž vozů německých značek jako např. BMW a Mercedes-Benz, před vypuknutím války bylo smontováno cca 50 vozidel. Až do roku 1939 narůst výroby ale ve srovnání se západními zeměmi nebo dokonce Československem stále nebyl tak vysoký vzhledem koncentrace polského hospodářství na tehdy důležitější průmyslová odvětví, jako např. zbrojního průmyslu. Agrese Německa a SSSR v září 1939 způsobila další zastavení rozvoje automobilového průmyslu v Polsku.

Polski-Fiat-508

Polská lidová republika[editovat | editovat zdroj]

Po 2. světové válce byly všechny předválečné závody na výrobu automobilů zničeny a vydrancovány, na což měly vliv vojenské operace v roce 1939, loupeže Němci, jakož i záměrné ničení a drancování průmyslových závodů Němci po Varšavském povstání, kde se nacházela většina továren na výrobu automobilů v Polsku a žádný předválečný výrobce nebyl obnoven. Firma Ursus se po válce zabývala v souladu s novou centrálně plánovaného ekonomikou Polské lidové republiky výrobou traktorů a  výrobu automobilů převzaly nové závody. Nejznámější je Fabryka Samochodów Małolitrażowych (FSM) působící v letech 1971 - 1993 v městech Bílsko-Bělá a Tychy. Tato továrna v roce 1980 vyrobila 417 834 vozů, což umístilo Polsku na 13. místo ve světě, 8. v Evropě a 2. po SSSR ve východním bloku. Mezi nejznámější modely osobních automobilů v té době patřily: Warsaw , Syrena , FSO / Polski Fiat 125p a také Polskie Fiat 126p a Polonez. Polský Fiat 126p neboli „Maluch“ byl nejslavnějším vozem té doby a nejvyráběnějším vozem v historii Polska (3 318 674 kusů).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Przemysł motoryzacyjny w Polsce na polské Wikipedii.