Wikipedista:JankoTheFox

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

JankoTheFox je autor s přezdívkou Janko, idealista, nadšený systematik posedlý automatizací a tříděním informací, tvorbou webu, absolvent kybernetiky na FEL ČVUT. Pracuje jako vysokoškolský pedagog, výzkumník, ve volném čase jako dobrovolnický webdesigner a programátor. Narodil se v Praze v roce 1988.

Životní motto:

Technika má sloužit lidem a ne lidé technice.
— J.K.

Publikační činnost a weby[editovat | editovat zdroj]

Už na střední škole založil jankoweb.wz.cz, kde příležitostně publikuje zajímavosti ze světa IT, vědy, techniky i svou vlastní tvorbu. Rád sbírá, třídí a kategorizuje informace a miluje popularizaci vědy a techniky. Právě pro popularizaci vytvořil například jednoduché stránky o kybernetice, dále třeba pro studenty, o relaxaci, o bolesti šíje u počítače.

Oblasti zájmu[editovat | editovat zdroj]

Baví ho zkoumat techniku a IT a pracovat na věcech, které pomáhají lidem. Krom techniky ho zajímá biologie, medicína, psychologie, pedagogika, sociologie i filosofie. Tematicky se zajímá hodně o sledování únavy člověka a vliv vnitřního prostředí budov na člověka, o ergonomii, produktivitu a efektivitu práce. Vidí velký smysl v týmové mezioborové spolupráci. Proto ho zajímá automatizace, přenos dat, měření a řídicí systémy, umělá inteligence, Smart Cities, IoT.

Společnost[editovat | editovat zdroj]

Rád propojuje lidi podobného založení. Rád čte i se učí nové věci. Zajímá jej reforma školství, duševní péče, dobročinné projekty pro zlepšování společnosti. Má rád dlouhodobě udržitelné projekty. Zvlášť pokud do nich investuje svůj volný čas. Rád také posouvá kupředu druhé lidi. Proto pracuje jako vysokoškolský pedagog, v čemž vidí velký smysl. Na jaře roku 2020 se zapojil do projektů COVID19CZ a zejména pak Česko.Digital.

Student není nádoba, kterou je třeba naplnit, ale pochodeň, kterou je třeba zapálit.
— Sokrates

Záliby[editovat | editovat zdroj]

Miluje lišky v jakémkoli množství i skupenství. Svojí vnitřní lišce (kterou objevil po přečtení Malého prince) založil také blog. Rád fotí, miluje hudbu, hraní na hudební nástroje, přírodu, zvířata a pozorování světa kolem sebe.