Wikipedista:Jahojh/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Josef Mžyk[editovat | editovat zdroj]

český malíř a grafik

narozen v roce 1944 ve Vídni. Otec - letecký inženýr Werner Hammerschmiedt. Příjmení Mžyk získává po svém nevlastním otci. Dětství prožil v Opavě, dlouhodobě žije v Praze.

V roce 1968 se oženil s Marií ve Vatikánu. Na základě intervence kardinála Josefa Berana, byla porušena mnohaletá zvyklost a jejich manželství, symbolizující spojení Marie a Josefa v době Pražského jara, bylo oficiálně uzavřeno a právně potvrzeno na půdě Vatikánu v kostele sv. Annny. Jejich manželství následně osobně požehnal na soukromé audienci papež Pavel VI.

Manželka doc. PhDr.Marie Mžyková, CSc., historička umění, Její specializací je francouzské umění a dále malířství 19. století. Bývalá poradkyně ministra kultury České republiky, zastupovala Českou republiku v Radě Evropy ve Štrasburku.
Dcera Alice, historička umění, působila jako kulturní atašé Českého velvyslanectví ve Švýcarsku, Německu, Belgii a Jihoafrické republice.
Dcera Klára je sochařka a malířka.

Celoživotně se aktivně věnuje sportu, hlavně tenisu a sportovnímu šermu šavlí na Akademii múzických umění v Praze.

Studium:Ladislav Čepelák[editovat | editovat zdroj]

1962 -1973 studium na Umělecko - průmyslové škole v Uherském Hradišti obor monumentální a dekorativní malby.
1967- 1973 studium na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Tittelbacha, pak grafická specializace u Ladislava Čepeláka.
1981 -1982 studium na École des Beaux-Arts v Paříži v ateliéru profesora Oliviera Debré, bratra francouzského premiéra Michela Debré (1959 -1962), umělce, jehož tvorba byla od začátku jeho kariéry ovlivněna osobním setkáním s Pablem Piccasem.
Při svém studijním pobytu je inspirován pařížským životem a tvoří na Montmartru. V jeho dílech se odráží i jeho pobyt v Provence.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Jeho celoživotní specializací jsou expresivní malby s figurální tématikou, vytváří monumentální realizace na moderní architektuře. Je jedním z hlavních představitelů českého Pop – artu a věnuje se i kresbě a knižním ilustracím.
Účastnil se více než 200 výstav po celém světě. Jeho díla se objevují v mnoha zahraničních soukromých sbírkách např. ve Francii, Německu, Holandsku, Anglii, Švédsku, USA, Rusku, Indii nebo v Japonsku. Lze je nalézt taktéž v Národní galerii v Praze, v Královské galerii akademie výtvarných umění v Barceloně, v Národní galerii v Buenos Aires, v Centru Pompideu v Paříži , v Národní knihovně v New Yorku a dalších. Jeho tvorba je známa hlavně v Holandsku a Německu, kde mu výstavu v roce 2004 uspořádal v Lübecku kurátor a bývalý německý spolkový předseda Sociálně demokratické strany (SPD) a bývalý předseda vlády Schleswik-Holstein, Björn Engholm. Svým dílem upoutal i v Tokiu a Osace, odkud byl vyzván k prezentaci svého díla designerskou firmou Mark´s, která požádala o reprodukce jeho děl z roku 2006.
Je nositelem Masarykovy ceny za celoživotní dílo nebo ceny Zlatá mísa z italského Janova za obrazy pro československý pavilón EUROFLORA.

Odkazy:[editovat | editovat zdroj]

Josef Mžyk - Galerie na Instagramu