Wikipedista:Ing. Vladimír Soldán, PhD./Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ing. Vladimír Soldán, PhD. (10. 11. 1954 v Chomutově), dopravní pilot, recitátor a pedagog. V současné době pracuje v Úřadu pro civilní letectví v Praze a vyučuje na Katedře letecké dopravy Vysoké školy obchodní v Praze. Bydlí v obci Velká Dobrá v okrese Kladno.

Život

Maturoval na Střední průmyslové škole v Chomutově, obor strojírenství. Poté absolvoval Vysokou školu dopravní v Žilině v oboru Provoz a ekonomika letecké dopravy a v roce 2004 získal na stejném institutu doktorát z letecké navigace. V letech 1979 až 1989 pracoval u Státní letecké inspekce v Praze jako letecký navigátor. Poté 24 let působil u Československých aerolinií (později Českých aerolinií) nejprve jako navigátor, později jako pilot na pozici kapitán letadla. Postupně létal na typech TU 134A, ATR 72, ATR 42, Boeing 737 a Airbus 319, 320 a 321. Dlouhodobě se jako uznávaný odborník věnuje pedagogické činnosti v leteckých školách se specializací na provozní postupy dopravních letadel. V současné době pracuje jako vedoucí oddělení inspektorů pilotů v obchodní letecké dopravě v Úřadu pro civilní letectví v Praze a jako pedagog na Katedře letecké dopravy Vysoké školy obchodní v Praze. Vydává odborné učebnice.

Vladimír Soldán je uznávaným recitátorem. Stal se čtyřikrát laureátem národní přehlídky sólových recitátorů Wolkrův Prostějov a rovněž získal prvenství na Mezinárodním festivalu poezie ve Valašském Meziříčí. Má vlastní literární pořady, při nichž ho doprovází flétnistky Jana Zeráková a Olga Vlachová. Z českých básníků interpretuje díla např. Karla Šiktance, Jiřího Šotoly a Jiřího Wolkra. Je členem hereckého souboru Docela velkého divadla v Litvínově.

Publikační činnost

  • 2000 Postupy pro lety podle přístrojů, učebnice pro dopravní piloty, vydala Letecká informační služba Řízení letového provozu ČR, s. p.
  • 2007 Letové postupy a provoz letadel, učebnice pro dopravní piloty, vydala Letecká informační služba Řízení letového provozu ČR, s. p.
  • 2007 Flight Procedures and Aircraft Operations, učebnice pro dopravní piloty v anglickém jazyce, vydala Letecká informační služba Řízení letového provozu ČR, s. p.
  • 2017 Licencování posádek letadel, spoluautor – vydavatel Vysoká škola obchodní Praha
  • 2017 Služby v letecké dopravě, spoluautor – vydavatel VŠO Praha

Je autorem řady odborných a vědeckých článků v časopisech s leteckou tématikou.