Wikipedista:Hrosik23/pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

{{Infobox musical artist}}

Noah and the Whale (stylizovaně "Noah & The Whale") jsou anglická indie folková kapela z Twickenhamu, Londýna, Anglie založená v roce 2006.[1] Kapela se skládá z Charlieho Finka (vokály, kytara, ukulele), Toma Hobdena (housle/klávesy), Matta "Urby Whale" Owense (baskytary), Freda Abbotta (kytara/klávesy) a Michaela Petulla (bicí).


Historie[editovat | editovat zdroj]

První roky a Peaceful, the World Lays Me Down (2006–2008)[editovat | editovat zdroj]

Jméno 'Noah and the Whale' je kombinací názvu jednoho z oblíbených filmů kapely, The Squid and the Whale, a jména režiséra tohoto filmu, Noaha Baumbacha.[2] Jsou také vášnivými fanoušky režiséra Wese Andersona, který pomohl produkovat The Squid and the Whale; e-maily psané skupinou a mnohé jejich příspěvky z MySpace blogů jsou označovány jako "Sic Transit Gloria"(sláva je pomíjivá), fráze často používaná v Andersenových filmech Rushmore.

Po vypuštění páru skladeb z jejich debutového alba, nazvaného Peaceful, the World Lays Me Down, bylo CD zveřejněno 11. sprna 2008. To je dostalo na 5. pozici v oficiální hitparádě UK Albums Chart a přineslo převážně pozitivně hodnotící kritiky.[3] Emmy the Great zpívala krátkou chvíli s kapelou, spolu také s dechovým doprovodem Jonem Carvellem (trombón) a Samem Kinradem (trumpeta), kteří na CD spolupracovali. Lillie Flynn (sestra zpěvačky Johnny Flynn) a Rebecca Taylor z Slow Club také ztvárnily roli ženské zpěvačky během turné. Doug Fink, bratr zpěvačky, Charlie, původně hrál na bubny ale opustil je, neb usiloval o kariéru doktora. Do poloviny roku 2008, Laura Marling byla členkou skupiny a vystupovala s nimi, jak jen jí to její sólová dráha dovolovala. Také vytvořila vokály u debutového alba skupiny, ale pak je opustila po několika měsících od vzniku CD.

Skupina byla přirovnávána k Neutral Milk Hotel, Bonnie Prince Billy a Belle & Sebastian,[4] a ovlivnila punk rock a folk .[5]

Vystoupovali v Jeremy Warmsleyho internetově-televizní show, Welcome to our TV show, a vystupovali na několika festivalech, včetně Leeds, Sasquatch! the Cambridge Folk Festival, Latitude, SXSW, V Festival a Glastonbury.[6]

V květnu 2008 představili svůj vedlejší projekt, The A Sides, jedinečnou show v klubu The Push Club.[7]

The First Days of Spring (2009)[editovat | editovat zdroj]

Od ledna 2009 začala skupina pracovat na svém druhém LP s názvem The First Days of Spring. Spolu se zveřejněním alba, Charlie Fink napsal a zrežíroval film, který běží po celou dobu desky, taktéž nazvaný The First Days of Spring. Fink se rozhodl, že v druhém albu ženské vokály nepoužije kvůli bolestivému, ale inspirujícímu odjezdu Laury Marling, která se vrátila ke své sólo dráze. Její odloučení od kapely způsobilo vlnu změn, z tradičního zvuku na nový směr, který měl vliv jak v hudbě tak i textech. Album zveřejnili 31. sprna roku 2009, něco málo přes rok od jejich debutového. Tři dny před zveřejněním se Doug Fink, bratr zpěváka Charlieho rozhodl zkusit kariéru v medicíně a opustil kapelu. Ve stejnou dobu byl na místo druhé kytary a piána přijat Fred Abbott a Doug byl dočasně nahrazen bývalým bubeníkem kapely Pull Tiger Tail, Jackem Hamsonem.

"The First Days of Spring" byla první skladba z alba, kterou bylo možné si stáhnout na stránkách kapely,[8] zatímco první oficiálně zveřejněná skladba, nazvaná "Blue Skies", byla vypuštěna 24. srpna 2009 poté, co poprvé zazněla ve večerní show Zana Lowa na Radio 1 na začátku léta.[9]

Kapela hrála v roce 2009 na festivalu Reading and Leeds Festivals na hlavní scéně, stejně jako v mnohých různých místech jejich posledního turné.

30. září 2009, bylo v BBC News ohlášeno, že z parkoviště nedaleko klubu the Club Academy v Manchesteru, England.[10] byla ukradena zařízení kapely včetně kytar, baskytar a bubnů. Ke krádeži došlo v noci z 29.září 2009. Zařízení bylo nalezeno koncem prosince roku 2009.[11]

Jejich skladba, "Give a Little Love" byla použita v díle seriálu Cougar Town pojmenovaném "Here Comes My Girl" vysílána poprvé 25. listopadu 2009. Píseň "Blue Skies" taky zazněla v seriálu One Tree Hill, epizodě s názvem "Some Roads Lead Nowhere", odvysílané 7. prosince 2009.

Last Night on Earth (2010–současnost)[editovat | editovat zdroj]

V lednu 2010 oznámila Noah and the Whale, že se brzy chystají do nahrávacího studia, aby mohly připravitsvé třetí album, pro které kapela vybrala jméno Old Joy,[12], ačkoliv později zpěvák Charlie v rozhovoru na stránkách SoonerMusic.com oznámil, že deska se bude jmenovat Last Night On Earth. 3. prosince 2010 skupina zveřejnila skladbu jménem "Wild Thing" z nadcházejícího alba na svých oficiálních stránkách. První oficiální skladba alba, "L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.", byla zveřejněna 23. ledna 2011 a dostala se (prozatím) na 14. příčku hitparády UK Singles Chart. Last Night on Earth bylo zveřejněno 7. března 2011 za pomoci Mercury Records.

Skladba "Waiting for My Chance to Come" byla k slyšení v závěrečném díle 5. série seriálu "Everyone" na E4 British teen drama Skins.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Noah and the Whale « Live on 35mm [online]. Valerio Berdini [cit. 2008-10-07]. Dostupné online. 
  2. Artist of the Week: Noah and the Whale « BreakThru Radio Blog [online]. BreakThru Radio Blog [cit. 2008-10-07]. Dostupné online. 
  3. Elan, Priya (2008) "Noah and the Whale - Peaceful, The World Lays Me Down" (review), The Times, 2 August 2008
  4. Lester, Paul (2007) "New Band of the Day 233: Noah & the Whale", The Guardian
  5. "About Us", BBC London
  6. Morton, Lewis, "Noah and the Whale - Interview, Noize Makes Enemies
  7. "Noah And The Whale announce side project", NME
  8. First Days of Spring information from the band
  9. Noah & The Whale - Blue Skies [online]. idiomag, 21 August 2009 [cit. 2009-08-28]. Dostupné online. 
  10. Band devastated by guitar theft. BBC News. 30 September 2009. Dostupné online [cit. 20 May 2010]. 
  11. Stolen band equipment recovered. BBC News. 22 December 2009. Dostupné online [cit. 20 May 2010]. 
  12. I’m toying with the title ‘Old Joy’ at the moment but that will most likely change. Noah and the Whale

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]