Přeskočit na obsah

Wikipedista:Hrabakj/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jaroslav Hrabák[editovat | editovat zdroj]

prof. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph.D.
Narození5. 2. 1981
Plzeň, Česká republika
Alma materFakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity Lékařská fakulta v Plzni, Univerzita Karlova
PovoláníVysokoškolský pedagog, vědec, manažer
ZaměstnavateléLékařská fakulta v Plzni, Univerzita Karlova
ChoťBarbora Hrabáková

Jaroslav Hrabák (5. února 1981, Plzeň) je český lékařský mikrobiolog, vysokoškolský pedagog, vědec a včelař. Od roku 2014 je manažerem Biomedicínského centra Lékařské fakulty v Plzni , Univerzity Karlovy[1]. Je předsedou správní rady Středního odborného učiliště včelařského - Včelařského vzdělávacího centra, o.p.s., kde zároveň vyučuje v dálkové formě studia Včelař[2]. Profesně se zabývá rezistencí gramnegativních bakterií na antibiotika a vývojem rychlých metod pro diagnostiku původců infekčních nemocí, především pomocí MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V letech 1999 - 2004 vystudoval obor Biomechanika a lékařské inženýrství na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity (Ing.). Následně pokračoval v doktorském studiu Lékařské mikrobiologie na Lékařské fakultě v Plzni Univerzity Karlovy, které ukončil v roce 2007 (Ph.D.). V roce 2014 se na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy habilitoval v oboru Lékařská mikrobiologie. Dne 15. 12. 2020 jej prezident republiky jmenoval profesorem pro obor Lékařská imunologie a mikrobiologie po úspěšném jmenovacím řízení na Univerzitě Karlově[3].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. prof. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph.D. | Univerzita Karlova. is.cuni.cz [online]. [cit. 2023-02-04]. Dostupné online. 
  2. SOUV-VVC, o.p.s.. Střední odborné učiliště včelařské - Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s. [online]. [cit. 2023-02-04]. Dostupné online. 
  3. PROKŠOVÁ, Lenka. Noví profesoři plzeňské lékařské fakulty převzali jmenovací dekrety. Plzeňský deník. 2021-06-28. Dostupné online [cit. 2023-02-04].