Wikipedista:Griss/Symphony Prague

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Orchestr Symphony Prague je privátní symfonický orchestr a je složen z hráčů renomovaných pražských orchestrů (členů České filharmonie, Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Orchestru Národního divadla.

Orchestr koncertuje i mimo Českou republiku – především v Německu, Francii, Španělsku a interpretuje hudbu českých a světových hudebních skladatelů. Jako sólisté vystupují s tělesem členové České filharmonie (např. koncertní mistr České filharmonie Miroslav Vilímec) a Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK (Jan Hoďánek, Petr Němeček) a solisté – Mark Drobinsky, F.J.Thiollier aj.

Symphony Prague se zúčastňuje světových festivalů (Brandenburgische Sommerkonzerte, Bayreuther Osterfestival, Summerwinds Münsterland) a jako hostující orchestr vystupuje na jevištích ve Stuttgartu, Suhlu, Ilmenau. Spolupracuje se Sborem Českého rozhlasu a německým sborem Münchner Bachchor.

Symphony Prague je ceněn za zvukovou kvalitu, plasticitu a interpretování skladeb na stylové úrovni.

V roce 2007 byl na Novoročním turné po Španělsku (San Sebastian, Alicante aj.) a v tomtéž roce se představil na koncertech v Logroňu, Vigu a Gijonu rovněž ve Španěslku. Na závěr roku orchestr ještě účinkoval na festivalu v Novaře (Itálie). Na domácí hudební scéně vystoupil ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Kromě interpretace symfonického repertoáru se orchestr také věnuje oblasti duchovní a chrámové hudby a také v této oblasti dosáhl několika významných úspěchů, například pod vedením šéf dirigenta orchestru Štefana Britvíka provedl rovněž se sborem Českého rozhlasu světovou premiéru Requiem za Arménii skladatele Haiga Vartana v Ženevě a Curychu .

Uměleckým vedoucím a šéfdirigentem orchestru je od jeho založení v roce 2008 dirigent Štefan Britvík. Orchestr spolupracuje i s jinými dirigenty a solisty.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]