Wikipedista:Freibo/Muzeum včelařství Podblanicka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lounovice1
Lounovice2

Muzeum včelařství Podblanicka bylo založeno v roce 2003, zakladatelem byl OV Českého svazu včelařů v Benešově a obec Louňovice pod Blaníkem spolu s TJ Sokol Louňovice.

V současné době funkci zřizovatele převzala ZO ČSV Louňovice pod Blaníkem. Muzeum je umístěno v objektu čp. 86 vedle louňovického raně barokního zámku z roku 1652. Je tvořeno předměty a pomůckami, které používali včelaři na území Podblanicka, historie jednotlivých spolků je dokumentovaná v písemných zdrojích, značnou část tvoří naučná literatura. Písemnosti, které tvoří archiv Okresní organizace ČSV Benešov, jsou veřejnosti k dispozici v badatelně muzea.

Mezi nejvzácnější kusy patří figurální úl z 18. století a mladší je úl z konce 19. století. Kromě figurálních úlů je zde možné vidět různé úly, které používaly naši předkové (ležany, almárky, budečáky, dlabané atd.). Poměrně velkou část expozice tvoří o včelařství na Podblanicku a včelařská literatura s odbornými časopisy. Různé typy medometů dokladují způsob získávání včelího produktu. Propagaci českého medu je věnována další samostatná část expozice. Zdi jsou zkrášleny včelařským kalendáriem – činností včelaře v jednotlivých měsících roku.