Wikipedista:Emef02/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rado
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1917
ZakladateléFritz Schlup, Ernst Schlup, Werner Schlup
SídloLengnau, Bern, Švýcarsko
Klíčoví lidéAdrian Bosshard (CEO)
Charakteristika firmy
Oblast činnostiHodinky
Mateřská společnostSwatch Group
Identifikátory
Oficiální webwww.rado.com

Rado je švýcarská luxusní značka hodinek charakteristická používáním netradičních materiálů, zejména high-tech keramiky. Sídlí v městě Lengnau v kantonu Bern ve Švýcarsku a patří do skupiny Swatch Group.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1917 si bratři Fritz, Ernst and Werner Schlupovi v městě Lengnau v kantonu Bern ve Švýcarsku založili v domě svých rodičů hodinářskou dílnu zaměřenou zpočátku na výrobu součástek do strojků. Na přelomu třicátých a čtyřicátých let se na trhu začaly objevovat jejich vlastní hodinky s označením Rado na číselníku. Rado znamená v kolo v mezinárodním jazyku Esperanto.

Historie značky, jak ji známe dnes, se začala psát až v roce 1957, kdy manufaktura uvedla hodinky Rado s typickým logem s otáčející se kotvičkou v červeném kole. Jednalo se o řadu sportovně elegantních hodinek Golden Horse s mořskými koníky na číselníku.

Významné vynálezy a výrobky[editovat | editovat zdroj]

  • Rado drží přes 30 technologických patentů. První revoluce pro celý hodinářský svět se odehrála v roce 1962, kdy Rado uvedlo model Diastar 1 s pouzdrem z karbidu wolframu.
  • Číselník hodinek navíc poprvé v hodinářské historii zakrývalo safírové sklíčko. Jednalo se tak o první hodinky na světě odolné proti poškrábání.
  • V roce 1986 – už jako součást hodinářské skupiny SMH (později Swatch Group) – přišlo Rado s revolučním modelem Rado Integral, který jako první použil na pouzdře a náramku černou lesklou high-tech keramiku.
  • V roce 1990 následoval model Rado Ceramica, pravděpodobně první hodinky na světě s náramkem, korunkou i pouzdrem z high-tech keramiky.
  • Během 90. let se Rado stalo průkopníkem dalších nových materiálů na bázi keramiky – karbidu titanu a plasma keramiky.
  • V roce 2004 pak Rado představilo nejtvrdší hodinky na světě, Rado V10K, první sériově vyráběné hodinky s povrchem z high-tech diamantu o tvrdosti 10 000 vickersů.

Rado materiály[editovat | editovat zdroj]

High-Tech Ceramic[editovat | editovat zdroj]

Neorganická, nekovová chemická sloučenina, která při vystavení vysokým teplotám tvrdne. Narozdíl od klasické keramiky, kterou známe z každodenního života, se pro výrobu high-tech keramiky používá extrémně čistý a jemný prášek oxidu zirkoničitého, takže výsledný materiál je velmi kompaktní s vysokou hustotou, díky tomu se navíc nemusí nijak dále smaltovat, aby se dosáhlo vysokého lesku.


Plasma High-Tech Ceramic[editovat | editovat zdroj]

Keramika s jedinečným leskem kovu, ale bez použití kovu. Bílá high-tech keramika je v plazmě obohacována uhlíkem, takže dostává svůj typický kovový povrch. Ten může být leštěný, kartáčovaný nebo matný, což umožňuje širokou škálu vzhledů.

Hardmetal[editovat | editovat zdroj]

Neboli tvrdokov je kompozitní materiál skládající se z keramiky – karbidu wolframu – a kovového pojiva. Vynikající mechanické vlastnosti této sloučeniny kombinují extrémní tvrdost keramiky s vysokou houževnatostí kovu.

Ceramos™[editovat | editovat zdroj]

inovativní kompozitní materiál, který kombinuje tvrdost keramiky (přibližně 90 % karbidu titanu) s houževnatostí a leskem kovové slitiny – jinými slovy má to nejlepší z obou světů. V jistém smyslu je Ceramos™ dalším vývojem hardmetalu: nabízí stejnou odolnost proti poškrábání, ale má výrazně nižší hmotnost.