Wikipedista:Davidek2009/Portál:Vesnická próza/Autor měsíce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Karolina Světlá

Karolina Světlá (24. února, Praha - 7. září 1899, tamtéž) byla česká spisovatelka a zakladatelka českého vesnického románu. Narodila se Eustachu Rottovi a Anně Margaretě roz. Vogelové. Měla ještě sourozence Jindřicha a budoucí spisovatelku Žofii Podlipskou. Všecky děti byly vychovávány německy. Obě dvě sestry si ovšem později uvědomovaly, že jako Češky by též měly míti přístup k české kultuře a mohly by více žíti doma česky.

Johanka (původní jméno Světlé) si pak začala psáti i deník, kde si stěžovala na svou poněmčenost a zákaz k české kultuře. Tento deník se však omylem sběhl do rukou jejího kantora, jenž pak obsah deníku ohlásil rodičům s dodatkem, že to určitě není z Johančiny hlavy. Tím měla Johanka pro svůj patriotismus utrum.

Do poněmčené rodiny však přichází učitel klavíru Petr Mužák a v nepřítomnosti rodičů hraje dcerám i české národní písně. Johanka se do něj později zamiluje a vezme si ho za muže. Mužák ji i začíná uvádět do vlastenecké společnosti a Johanka již osobně zná i Boženu Němcovou V třiadvaceti letech porodí Johana dceru Boženu, ta je ovšem slabá a po pár měsících svého krátkého života zemře.

Zhroucená matka si zajede na uklidnění na rekreaci do manželova rodiště, Podještědí. Podještědí si Johana tak zamiluje, že svůj umělecký přeudonym si dává po své neteři Karlolině, a po rodišti svého manžela Světlá pod Ještědem. Teď již Karolina Světlá začíná psát menší povídky a romanetta a později roku 1867 vydává svůj první román, Vesnický román pojednávající o podještědském kraji. Zároveň však psala povídky z pražského prostředí.

Dále pak Světlá píše řadu povídek a vydává své slavné romány. Největšího úspěchu se dočká, když její Hubička bude na libreto Elišky Krásnohorské a na hudbu Bedřicha Smetany zoperněna. Světlá ovšem již od úmrtí svého dítěte prožívá vážnou oční chorobu a své texty diktuje své sekretářce a neteři Anežce Čermákové-Slukové. Světlá zemřela 7. září 1899, ovšem určitě si přála dožíti se nového století.

...více

Připravované «