Wikipedista:Daniel Mašek/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Schindleria brevipinguis[editovat | editovat zdroj]

Tento druh nejmenší ho obratlovce objevil Jeff Leis roku 1979, ale tato ryba byla oficiálně popsána až roku 2004 (Watson a Walker.) Druh je paedomorfní, což znamená, že dospělí si zachovávají larvální postavy. Jedná se o podlouhlou rybku,s velkými očima a dobře vyvinutou kaudální ploutví . S výjimkou očí,tato ryba postrádá pigmentaci,zuby,šupiny a je v životě průhledná. Samci dorůstají velikosti 7,7 mm a samice až 8,4 mm, jejich váha je menší než 2 miligramy. Druh se přibližně dožívá kolem 2 měsíců. Název druhu brevipinguis, pochází z latinského slova "brevis" (což znamená krátký a odkazuje na jeho malou velikost) a pingus (odkazuje na hlubší, širší tělo tohoto druhu ve srovnáni s jinými druhy v rodu)


Výskyt:[editovat | editovat zdroj]

Západní Pacifik: v současnosti známý pouze z Lizard Island - oblasti útesu Cartera Velkým barierový útes, Queenslandu, Austrálie az Osprey Reef, nedaleko Korálového moře. Žije 15 až 30 metrů pod vodou.

Stav ohrožení:[editovat | editovat zdroj]

IUCN: Nejméně znepokojený, nebo málo dotčený, pro tuto rybu nezavedena žádná zvláštní opatření pro zachovaní druhů, ale jeho výskyt je spojen s Velkým barierovým útesem a je zapotřebí dalšího výzkumu týkajícího se potencionálních hrozeb pro tento druh.

Říše: Živočichové
Kmen: Strunatci
Podkmen: Obratlovci
Nadtřída: Ryby
Třída: Paprskoploutví
Podtřída: Kostnatí
Řád: Ostnoploutvý
Čeleď: Larvovití
Rod: Larvovka
Druh: Schindleria

Odkazy:[editovat | editovat zdroj]

[1] [[2]][3] [4]