Wikipedista:DJM-Danovec/Dějiny Murmanské oblasti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dějiny Murmanské oblasti sahá několik tisíc let zpět.

Starověk[editovat | editovat zdroj]

Historie lidské přítomnosti na území současné Murmanské oblasti sahá několik tisíc let zpět. Památky objevené archeology potvrzují přítomnost lidí na poloostrově Kola již v 8. - 7. tisíciletí před naším letopočtem , v období arktického paleolitu (kultura Komsa).

Během období arktického paleolitu začaly první migrace loveckých kmenů ze Skandinávie na poloostrov Kola. Ve 4. - 2. tisíciletí př. n. l. začala migrace obyvatel z povolžského rozhraní, usazujících se především v blízkosti nádrží ve střední části poloostrova. Kultura sídlišť tohoto období je označována jako kultura hřebínkové keramiky.


Ponoi petroglyfy byly vytvořeny v různých obdobích mezi 3500-2500 př.nl. a 2500-1500 před naším letopočtem. Kanozero petroglyfy pocházejí z 3.-2. tisíciletí před naším letopočtem.

Další vlna migrace, pravděpodobně ze severního Uralu , nastala během raného věku kovu . Podle antropologů a genetiků, kteří studovali lebky z Oleneostrovského pohřebiště , asi před 3 500 lety dorazila populace specifického uralského antropologického typu ze střední Sibiře na ostrov Bolšoj Olenij , ale poté vymřela a stopy této migrace se neprojevily. genofond moderních populací poloostrova Kola.

Mísením lidí kavkazského typu prvních vln s lidmi mongoloidního vzhledu ze severního Uralu vznikl laponoidní typ uralské rasy , který se rozšířil po celém poloostrově Kola a na severu Skandinávie. V Rusku se těmto lidem říkalo Laponci.

7.-16. století[editovat | editovat zdroj]

Bojaři z Novgorodské republiky pravidelně posílali rybářské výpravy na sever pro ryby, kožešiny , tulení tuk a další „bohatství severu“. Pravděpodobně ve 12. století , expedice pohybující se stále dále na sever dosáhly poloostrova Kola.

Novgorodská kronika, pocházející z roku 1216 , obsahuje první zmínku o smrti Smjun Petrilovitsi · t'rskaⷢ҇ [o] tribut , což by mohlo být interpretováno jako důkaz přítomnosti moci Novgorodské Rusi na severu Koly, nebýt existence tzv. Terek Samojed mezi řekami Mezen a Indiga.

17.-19. Století[editovat | editovat zdroj]

1. Světová a Občanská válka[editovat | editovat zdroj]

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

1945-1990[editovat | editovat zdroj]

Moderní období[editovat | editovat zdroj]