Přeskočit na obsah

Wikipedista:Cancorka/Pískoviště2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ontario - květ

Ontario

odrůda je to velmi úrodná, ale málo mrazuvzdorná. Původem z Kanady. Plodnost je raná, velmi hojná, výrazně střídavá. Plod je velký, zploštělý, tupě žebernatý. Základní barvu má zelenou, později slámově žlutou. Dužnina je žlutavá, měkká, velmi šťavnatá s vyšším obsahem vitamínu C . Konzumně dozrává v lednu. Plody vydrží do května, nevadnou. Při přepravě vyžaduje pečlivé balení. Zákrsek, polokmen.

Katalog Sempra

Růst stromu: střední, zpočátku vzpřímený, později rozložitý, na větvích tvoří poměrně dosti plodonosného obrostu.

Plodnost: poměrně raná, trpí alternativní neplodností.

Odolnost: proti mrazům a tepelným výkyvům nedostatečná, v květu proti jarním mrazíkům poměrně odolná. Náchylná k padlí a strupovitosti.

Afinita k typovým podnožím velmi dobrá.

Oplozovači: Hájkova muškátová reneta, Parména zlatá zimní.

Nároky: vyžaduje dobré jabloňářské půdy (ale snese i horší), přiměřeně vlhké, pravidelně hnpjené a pbdělávané.

Pro zimní období těžko nahraditelná. Při tvarování do stěn jedinečná.

Svatopluk Brabec, CSc.: Samonosné ovocné stěny; Státní zemědělské nakladatelství Praha, 1971, str. 47

Ontario je původem z Kanady, kdy bylo vyšlechtěno již v roce 1820 z křížení odrůd 'Wagnerovo' x 'Northern Spy'. Bylo značně rozšířeno i u nás.

Roste středně bujně, tvoří užší koruny, výhony částečně vyholují.

Plod je velký až velmi velký, zploštělý, žebernatý (má 5 středně tupých žeber), ve velikosti i tvaru značně vyrovnaný. Slupka je hladká, lesklá, ojíněná, v době zralosti mírně mastná a kožovitá. Základní barva je zpočátku zelená (později slámově žlutá), na sluneční straně se vytváří karmínově červené, rozmyté, nenápadné líčko. Kalich je pootevřený. Dužnina je nažloutlá, měkká a šťavnatá. Chuť je navinulá, bez kořenitosti, méně dobrá.

Sklízí se v druhé polovině října. Konzumně plody dozrávají v lednu a vydrží do dubna až května.

Plodnost je střední, výrazně střídavá a začíná záhy (nasazení po 2 plodech). Ontário je vhodné vysazovat jako čtvrtkmen, zákrsek nebo vřeteno. Nejlépe mu vyhovují pásové výsadby a ovocné stěny palmet s ponecháním terminálu. Nejlépe se daří na úrodných půdách ve slunných a chráněných polohách. Na přehnojených těžkých půdách a v chladnějších polohách nevyzrává a namrzá. Je málo mrazuodolná ve dřevě. Plody se značně otlačují a špatně snášejí transport.

Ontario je odrůda pěstitelsky méně náročná. Výchovný řez je nutno dělat hlubší, aby se podporovalo rozvětvování. Také se snažíme rozevírat korunku, která se vytváří příliš úzká. V plné plodnosti regulujeme růst jemným zmlazovacím řezem plodného dřeva. Nepříznivě působí přehnojení dusíkem a na vlhkých místech trpí rakovinou.

Doporučujeme je jen do zahrádek pro doplnění sortimentu pozdním jablkem, které se udržuje svěžest a vyšší obsah vitamínu C do pozdních jarních měsíců a není nijak zvlášť náročné na skladování. V současné době ji vytlačují odrůdy 'Idared' a 'Gloster'.

Ing. Antonín Dvořák: Pěstování jabloní; Státní zemědělské nakladatelství Praha, 1987, str. 134-135

Bylo vypěstováno v 70. letech minulého století C. Arnoldem v Kanadě jako semenáč odrůdy Northen Spy (Zvěd severu) x Wagnerovo. Je to odrůda náročná na polohu i na půdu. Vyžaduje hluboké půdy, nesnáší půdy podzolované, v nichž podléhá pihovitosti dužniny (křenčení). Je vhodná pro zónu I-II.

Pšstitelské vlastnosti a požadavky. Ve školce roste pomalu, rovně. Ve větevních kroužcích na kmenech rádo namrzá, a proto je nutné mezištěpování. Hodí se pro všechny pěstitelské tvary a výsadby. Nejvhodnějším tvarem je čtvrkmen. Je velmi plodné, a to i na bujněji rostoucích podnožích. Plodí na kratším dřevě. Přípravný, výchovný a udržovací řez je normální. Dobře snáší i zmlazovací řez. Dospělé stromy mají úzce kulovitou, hluboce převislou korunu. Je jedním z cenných diploidů (65 % klíčivého pylu), který kvete ve 2.-3. období jabloňového květu. Doporučují se společné výsadby s Parménou zlatou nebo James Grievem aj. Je vhodné k přeštěpování.

Plody. Jsou zhranatělé. Slupka zelená, s šedým ojíněním, na osluněné straně s červenofialovým líčkem. V úplné zralosti slupka zežloutne a plody se krásně vybarví. Dužnina je bílá se zeleným nádechem, šťavnatá, s mírně kořenitou příchutí. Sklízet se má co nejpozději.

Hodnocení. I při nadúrodě přináší vyrovnané plody, které vydrží dlouho do léta. V teplých polohách často červiví a poněkud trpí padlím. Plody jsou citlivé na otlačení.

Charakteristické znaky. Světle hnědé letorosty, nápadně hustě poseté žlutými lenticelami, lesklý list s lehce zvednutými okraji. Plody ploché, mírně zhranatělé.

Dr. Ing. Josef Peiker, František Kynzl: Ovocnictví, Státní zemědělské nakladatelství, Praha, str. 370-372

----

Wealthy Double Red je podzimní odrůda jabloní, velmi vhodná pro vyšší polohy, protože je relativně mrazuvzdorná ve dřevě i v květu a ani nemá zvláštní půdní nároky. Je cizosprašná. Odrůda je značně odolná chorobám a škůdcům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ontario - semena

Wealthy double red je barevnou pupenovou mutací (sport) odrůdy 'Wealthy', semenáče odrůdy 'Cherry Crabapple'. Barevnou odchylku zaznamenali a podchytili jako novou odrůdu v USA, v městě Sodus (ve státě New York). Byla zaznamenána v roce 1933 J. G. Casem, V ČR byla odrůda povolena v roce 1970.[1]

Původní odrůda Wealthy, byla vyšlechtěna jako semenáč odrůdy 'Cherry Crabapple', byla pěstována a množena od roku 1860.[2] Podle některých zdrojů šlo o semenáče odrůdy 'Cherry Crab'.[3][4]

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Ontario

Stanoviště[editovat | editovat zdroj]

Je možné ho pěstovat i ve vyšších polohách kolum 600 m n. m., v místech chráněných před studeným větrem. Půda stačí jakákoliv i mělčí průměrná, snese i chudší a kyselejší, stanoviště může být i vlhčí, nikoliv podmáčené.[5]

Růst[editovat | editovat zdroj]

Ontario

Zpočátku roste bujně, ale s nástupem plodnosti slaběji až růst ustává. Odrůda tvoří zpočátku menší úzce pyramidální, později plošší koruny, postranní větve časem mírně převisají. Na podnože nemá zvláštní nároky, ale na málo vzrůstných se brzo vyrodí. Doporučeny jsou tvary polokmen, čtvrtkmen, zákrsek.[1] Podle jiných zdrojů je nejvhodnější pásová výsadba čtvrtkmenů. Na velmi dobrých půdách lze odrůdu pěstovat v nižších tvarech, jako zákrsky, ale dřeviny brzy stárnou, zastavují růst a zkracuje se skladovatelnost plodů.[4] Hodí se na bujně i na slabě rostoucí podnože. Odrůda plodí na krátkém plodném obrostu.

V plodnosti téměř neochabuje, tvoří mohutný strom. Stárne pomalu a na vhodném stanovišti dosahuje vysokého věku. Dřevo stromu je pevné a pružné, je schopné udržet i bohatší úrodu, vzdoruje větrům a bouřím.[5]

Ontario - pupeny

Řez[editovat | editovat zdroj]

V koruně se při průklestu vyřezávají ostře nasazené větve a později je doporučeno zmlazování hlubším řezem. Při tvarování mladého stromu lze zvětšovat ostrý úhel větví rozpěrkami. Korunka se zpočátku zapěstuje hlubším zkracováním, aby větve lépe obrůstaly plodonosným obrostem. Odrůda vyžaduje pravidelný řez.[1]

Opylování[editovat | editovat zdroj]

Je cizosprašná, vhodní opylovači: Golden Delicious, James Grieve. Jonathan, Mclntosh, Ontario, neopyluje se odrůdou Matčino.[6] Je dobrým opylovačem.

Plodnost[editovat | editovat zdroj]

Plodnost je střední až velká, zprvu pravidelná, ve stáří má sklon ke střídavé plodnosti. Nasazuje většinou po jednom až dvou plodech. Plodit začíná velmi brzy. Jen za přísušků vlivem nadúrody má drobné plody.

Květ[editovat | editovat zdroj]

Doporučují se společné výsadby s odrůdami Oldenburgovo, Průsvitné letní, Parména zlatá, Coxova reneta. Kvete v 2. období jabloňového květu. Strom kvete středně pozdě. Odolnost květů na nepříznivé vlivy je střední.

Plod[editovat | editovat zdroj]

Plod je středně veliký (průměrně 135 g), až menší, kulovitý až ploše kulovitý, pravidelný, oblý, bez žeber, tvarově velmi vyrovnaný. Slupka je hladká, lesklá, v době zralosti polomastná, tenká, pevná. Výrazným znakem odrůdy je namodrale fialové ojínění slupy. Základní barva je zelenožlutá, později zlatově žlutá. Téměř celý plod je pokryt karmínově červeným rozmytým zbarvením s nápadnými, světlými, hvězdicovitými lenticelami. U původní odrůdy Wealthy je karmínové zbarvení jako žíhání.[7] Dužnina je nažloutlá, jemná a velmi šťavnatá. Chuť je sladce navinulá, s malinovým aromatem, velmi dobrá.[6]

Zralost[editovat | editovat zdroj]

Sklízí se v druhé dekádě září. Sklizňovou zralost je nutné pečlivě určit, protože plody snadno před sklizní za větru opadávají (během 2 - 3 dnů). Ovoce je možné i nutné česat pro dopravu nedozrálé, chuť později dozrálého ovoce tím není dotčena. Konzumně dozrávají začátkem října a vydrží do vánoc, později ztrácejí chuť. Jablka z vyšších poloh vydrží i do konce prosince.[6]

Choroby a škůdci[editovat | editovat zdroj]

Je značně mrazuodolná. Proti rakovině způsobované houbou Nectria galligena jsou stromy velmi odolné. Je odolná padlí, méně odolává strupovitosti.[1] Bývá napadána obalečem jablečným. Plody se snadno otlačují, hůře snáší dopravu.[3] Plody před sklizní padají.[1]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Tato odrůda je vhodná do zahrádek ve vyšších polohách, kde nahrazuje odrůdu James Grieve, která zde často namrzá.

Plody zrají koncem září a jsou vhodné pro rychlou konzumaci. Plody jsou velmi šťavnaté a hodí se k výrobě moštů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e WEALTHY DOUBLE RED [online]. [cit. 2015-02-19]. Dostupné online. 
  2. Wealthy apple [online]. [cit. 2015-02-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b IVČIČ, Ladislav. Ovocnictví. 1. vyd. Praha: SZN, 1985. S. 419. 
  4. a b ANTONÍN, Dvořák. Pěstování jabloní. Praha: SZN, 1987. S. 472 - 476. 
  5. a b Wealthy [online]. plantsdata.com. Dostupné online. 
  6. a b c Wealthy double red [online]. [cit. 2015-02-04]. Dostupné online. 
  7. Wealthy [online]. sadarstvi.cz. RED WEALTHY Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dr. Ing. Josef Peiker, František Kyncl: Ovocnictví, SZN Praha 1971