Wikipedista:Antoniovonder/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vesnice Horní Chvatliny[editovat | editovat zdroj]

Horní Chvatliny je vesnice v okrese Kolín,součást obce Dolní Chvátliny. Nachází se 1 km na jih od Dolních Chvatlin.V roce 2011 zde bylo evidováno 68 adres.

Horní Chvatliny je také název katastrálního území o rozloze 3,97 km2. Mezi slavné rodáky této vesnice patří Jakub Kaše

Horní Chvatliny
Základní informace
Charakter sídla vesnice
Domů 65
Lokalita
PSČ 281 44
Obec Dolní Chvatliny
Okres Kolín
Katastrální území Horní Chvatliny (3,97 km²)
Zeměpisné souřadnice 49°58′29″ s. š., 15°3′32″ v. d.
Horní Chvatliny
Další údaje
Kód části obce 29165
multimediální obsah na Commons
Zdroje k infoboxu a částem obce.

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka k obci se váže k roku 1250, kdy se připomíná Přibyslav z Chvatliny, doložený jako svědek donační listiny Chýnova pražskému arcibiskupství. Není ovšem zřejmé, zda se jedná o Dolní Chvatliny či Horní Chvatliny, obě obce se ve 13. století jmenovaly Chvatlina. V roce 1295 se jmenuje Tas z Chvatlin jako svědek při určování hranic Ratají nad Sázavou. Roku 1318 se uvádějí Lidéř z Chvatliny a Markvart z Chvatliny. Od roku 1386 jsou Chvatliny rozděleny na Horní a Dolní, přičemž Horní Chvatliny připadly jako odúmrť králi Václavovi IV. V roce 1655 získalo ves město Kutná Hora, v roce 1678 je odkoupil Adolf Vratislav ze Šternberka a Horní Chvatliny se staly trvalou součástí zásmuckého panství až do zrušení patrimoniální správy v roce 1848.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Obec se původně jmenovala Chvatlina, zřejmě odvozením od zkráceniny oblíbeného raně středověkého jména Bohuchval (Chval), tedy obec lidu Chvalova. V místní tradici se uvádí, že název obce pochází od slova chvátati. Přídomek Horní (Hořejšíí) získala ves na konci 14. století na odlišení od sousedních Dolních (Dolejších) Chvatlin.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Tvrz[editovat | editovat zdroj]

Horní Chvatliny se staly samostatným statkem až před rokem 1654, kdy je tvořil dvůr a dvě chalupy. Tehdejší majitelka Anna Ersteterová při dvoře vybudovala prostorné stavení, které bylo nazýváno tvrzí. V roce 1655 prodala Alena Ludmila Rašínová, rozená Myšková ze Žlunic, ves s dvorem a tvrzí městu Kutná Hora, které je spojilo s lošanským statkem. V roce 1678 koupil ves i tvrzí Adolf Vratislav ze Šternberka, majitel Zásmuk. Jelikož se Horní Chvatliny staly součástí zásmuckého panství, přestaly být centrem samostatného statku a tvrz i dvůr zcela zanikly. Po roce 1700 se již v písemných pramenech neuvádějí.

Zvonička[editovat | editovat zdroj]

Pískovcová zvonička z roku 1882, opravena nákladem obce v roce 2014.

Zvonička stojí na bohatě zdobeném a robusním podstavci, ve kterém je v mělké nice, tvořené ozdobným obloukem neseným pilíři, křížek. Nad nikou je špatně čitelný nápis: „Nákladem obce 1882“.

Křížek[editovat | editovat zdroj]

Kamenný křížek z červeného pískovce z 2. poloviny 19. století, obnovený obcí v roce 2014. Po jeho stranách jsou dvě lípy.

V 70. letech 20. století do křížku úmyslně najel traktorista při orání přilehlého pole, poté se jeho zbytky 40 let válely v příkopu u cesty.

PAMÁTNÍK PADLÝM V 1. SVĚTOVÉ VÁLCE[editovat | editovat zdroj]

Žulový památník z 20. let 20. století. Památník byl opraven v roce 2014.

Nápis: "HORNÍ CHVATLINY / Hrdina Fr., Krupka Vác., Krupka Jan, Šubrt Jos., Martínek Fr., Krása Jos., Ladýř Ant., Truhlář nezv., Šedivý Jos., Krása Fr., Snížek Old., Drahota Fr. Památce těch, kteří se nedožili, osvobození obětovali vše, životy své, ve válce světové".

PROHLÁŠENÍ ZA PAMÁTKU[editovat | editovat zdroj]

Památník je evidován v centrální evidence válečných hrobů a pietních míst pod číslem CZE-2110-41491.

Zábava[editovat | editovat zdroj]

ZAHRADNÍ ŽELEZNICE ZÁSMUCKA[editovat | editovat zdroj]

Zahradní železnice Zásmucka (ZŽZ) je drážka o rozchodu 300 mm. Jedná se o nikátní rozchod, při výstavbě se zvažovaly i další možnosti – klasický průmyslový (600 mm) vycházel jako příliš veliký pro možnosti areálu budoucí drážky, normovaný rozchod zahradních železnic (381 mm) byl stále ještě veliký a menší používané rozchody zase byly příliš malé. Proto byl zvolen rozchod 300 mm.

Počátkem výstavby železniční sítě ZŽZ je den 22. 7. 1997, kdy vznikl násep tratě v nístě dnešního nákladiště a zastávky Vrata v km 4,0. První díl kolejového pole byl však položen až 10. 9. 1997 v prostoru před chatou v km 0,0. Pokládka kolejí pokračovala z obou míst proti sobě a ke spojení došlo v zářezu v km 1,9. V roce 2001 bylo budováno v prostoru depa Chvátliny.

Na přelomu let 2006 – 2007 proběhla jednání o odkoupení dalších pozemků pro budování ZŽZ, jejichž majiteli se stanou zájemci z řad dělníků ZŽZ. Stávající plocha ZŽZ je něco kolem tisíce metrů čtverečních, po expanzi do nových prostor se bude areál ZŽZ rozprostírat na ploše něco kolem 4000 metrů čtverečních.

Na zahradní železnici se konají pravidelné veřejné jízdy, informace na telefonním čísle 608 710 245 nebo na internetové adrese občanského združení Posázavský pacifik.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

BEČVÁRSKÉ ÚDOLÍ[editovat | editovat zdroj]

Významný krajinný prvek (VKP) Bečvárské údolí o rozloze 65 ha byl vyhlášen ze zákona k ochraně přirozených lesů v hluboce zaříznutém údolí potoka Bečvárka o délce cca 3 km od silničního mostu "V Stádlých" na silnici III/33336 Zásmuky - Horní Chvatliny až po Mlékovický rybník (od 2. června 2013 hráz rybníka protrhla povodeň, tč. je bez vody).

V údolí mezi mosty V Stádlých a Ve Smrclých se nachází 13 metrů vysoké Čertovy stěny tvořené prvohorní ortorulou a migmatitem Kutnohorského krystalinika, oblíbeníé horolezecké útvary.

PROHLÁŠENÍ ZA PAMÁTKU[editovat | editovat zdroj]

Významný krajinný prvek (VKP) je vyhlášen ze zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (§ 3, písm b).

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Jakub Kaše (* 2002) - Student Oa Kolín

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/horni-chvatliny

http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/horni-chvatliny/tvrz

http://www.cestyapamatky.cz/cesty

http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/horni-chvatliny/pamatnik-padlym-v-1-svetove-valce

Památník je evidován v centrální evidence válečných hrobů a pietních míst pod číslem CZE-2110-41491.

http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/horni-chvatliny/zahradni-zeleznice-zasmucka

http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/zasmuky/becvarske-udoli

Významný krajinný prvek (VKP) je vyhlášen ze zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (§ 3, písm b).