Wikipedie:Wikismrt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čeká tady na všechny...

Wikismrt je konec evoluce wikipedisty. Může nastat náhle a z mnoha důvodů. Wikismrt je ukončení strastiplné wikipedistické existence.

Příčiny wikismrti[editovat | editovat zdroj]

Nejčastějším důvodem přerušení práce na Wikipedii je jednoduše ztráta zájmu – Wikipedista již nemá, či ztratí důvod editovat; buď nechce, neví, co má editovat a nebo ho to už nebaví. Když není jedinec na projekt nijak silněji vázán, tak to ještě jde. U mnohem zkušenějších a aktivnějších editorů je to však již zpravidla horší.

Pokud nedojde k wikismrti z důvodů, které uživatel neovlivnil (např. vyhořel počítač, pracovní cesta do severního Mongolska, konec studií a flákání, či náboženská pouť do Mekky) a svoji činnost neukončil, protože prostě chtěl, může i schopný wikipedista jít cestou níže zmíněných možných případů:

Konfliktář[editovat | editovat zdroj]

Existují mnohé typy wikipedistů. Nejvíce problémoví jsou však ti, kteří věří, že budou nad projektem vládnout. Z počátku je takový jedinec přehlížen, a svou činnost rozvíjí, je považován za aktivního a přínosného wikipedistu. Jeho práce na projektu je stále patrnější, editací přibývá. Na diskuzní stránce uživatele přibývají ocenění, jeho vliv i význam roste. Postupem času se však začnou objevovat trhliny, jež časem nabudou fatálních rozměrů. Ty spočívají ve střetech s jinými wikipedisty, mnohdy takovými, kteří jsou stejného typu a chtějí na projektu šířit svoji jedinou správnou verzi v mnohých článcích. Ta je odůvodněna mnohými pseudopravidly, která nikde nejsou napsaná, ale „všichni je přeci chápou“ a jsou tudíž absolutně nezpochybnitelná.

V některých sporech se přestávají orientovat i ti nejzkušenější wikipedisté. Hrozby odchodem se potom množí jak houby po dešti

Konflikty se jeví zpočátku nevinné, se častokrát objevují věty jako

Pane kolego, to, co vy uvádíte, není správně, podívejte se na...

Na diskuzních stránkách se rozhovoru účastní pouhých pár wikipedistů. Původce sporu však neustupuje – zpátky ani krok! Ostatní si začnou stěžovat dalším wikipedistům, kteří tak začínají být zatahováni jako lavina do tohoto zvětšujícího se sporu. Situace se nakonec zhoršuje velmi rychle, stačí, aby jednomu z editorů ujely nervy a bleskurychle se objevuje žádost o komentář, podaná za účelem spor samozřejmě vyřešit. Dochází však ke krizi; řešení je neefektivní, spory oscilují. Někteří z wikipedistů, kteří se jádra sporu účastní, začínají vyhrožovat odchodem (i několikanásobně), samozřejmě včetně prvotního konfliktáře, který je přesvědčen o své jedinečné neomylnosti. Slušné reakce na diskuzních stránkách již dávno skončily a nahradily je výroky typu:

Kterej vandal
S takovým ***** tu nebudu spolupracovat
Omluvte toho ******, on je tak trochu *****

Jako následující řešení – po mnoha sporných blocích konfliktáře – je zvoleno arbitrážní řízení. To je samozřejmě velice zmatkovité; vznikají stakilobajty textu na hafo podstránkách plných urážek, pomluv a nadávek; padne ještě mnoho bloků, než nakonec je spravedlnosti učiněno za dost – konfliktář je po dlouhé a usilovné práci mnohých správců, arbitrů, i prostých editorů zablokován natrvalo. V některých případech je zřízen trucblog, který slovy Rudého práva popisuje klerofašisticko-komunistickou Wikipedii.

Revolucionář[editovat | editovat zdroj]

Mnohem horší varianta prvního zmíněného. Revolucionář vyráží na českou Wikipedii s heslem ¡Viva la Revolución! a zavádí zcela nové postupy; zavedené mechanismy se začnou měnit komunitě pod rukama neuvěřitelnou rychlostí. Díky jeho obratné a hbité argumentaci je však blokování uznáno samozřejmě za neopodstatněné, z čehož jsou správci dostatečně znepokojeni. Řešení tohoto sporu zdá se, není jen tak snadné; revolucionář se však sám nakonec dostane do problému, jelikož zavedený systém začnou bránit editoři sami a jeho úpravy jsou rychle vraceny. Znechucen nad celou situací, revolucionáři se zhoršují vztahy s ostatními uživateli. A ti jej také nemají rádi; považují ho za trolla či vandala, avšak tento popis na místě oficiálně není; dojde k několika blokům za napadání oponenta. Situaci řeší odchodem sám nakonec revolucionář, a to poté, kdy uzná, že jeho pokusy o nastolení nového wikipedistického řádu ztroskotaly. Posledním výkřikem do tmy pak bývají útočné vzkazy v uživatelském prostoru revolucionáře, či zcela mimo Wikipedii; na blozích, diskuzních fórech i jinde.

Vtipálek[editovat | editovat zdroj]

Nepočítáme-li vtipálky, kteří přijdou, zanášejí do textů Wikipedie cvičení pro psaní všemi prsty, informace o zápachu různých (většinou nikomu známých) lidí, přátele homosexuálů a jiné, kteří většinou své působení na Wikipedii velmi rychle ukončí, vtipálci jsou lidé, co Wikipedii provázejí po nějaký čas a stanou se relativně známými. Jejich vtípky se daří revertovat, po krátké době vtipálek dočasně zmizí (většinou po jeho zablokování), průběžně se ale jako známá firma vrací. Vtipálci většinou editují pod IP adresami. Jeho editace svítí nejsytějšími barvami ve VandalFigtherech vandalobijců, tedy většinou správců projektu. Na uživatelských stránkách (nejen na české Wikipedii) mnohých autorů se objevují věty typu Ja sam čudan, This user is gay či různé nevhodné obrázky, většinou pohlavních orgánů. Vtipálek končí poté, co zjistí, že jeho snaha je marná a jeho editace jsou rychle vraceny zpět. O svém odchodu informuje – stejně jako mnozí další – na své uživatelské stránce, a to mnohdy zmatenými prohlášeními typu: uživatel se odstěhoval na Mars, uživatel převibroval do vyšší dimenze bytí, uživatel ztroskotal na opuštěném ostrově a podobně.

Anti...-ista[editovat | editovat zdroj]

Mnoha lidem rudá barva nepřirostla k srdci a tak to chtějí dát náležitě najevo. Avšak tím porušují pravidlo o nezaujatém úhlu pohledu

Tito lidé odcházejí z Wikipedie snad nejvíce znechuceni. Důvod je především v tom, že se jedná o jedince, kteří jsou přesvědčeni o neomylnost svých politických (ale i jiných) názorů. Jsou zarytě proti jednomu konkrétnímu (výraz Česko, často to bývá kterákoliv Komunistická strana, někdy koncepty jako Růžový jednorožec) a dokáží zaměstnávat polovinu komunity jen tím, kde má být použit jaký výraz, či v horším případě jaká kategorie. Anti...-istovi je pravidlo o nezaujatém úhlu pohledu zcela cizí, či jej chápe jako rovnici NÚP = MÚP (nezaujatý úhel pohledu = můj úhel pohledu). Veškeré výhrady ostatních buď neposlouchá, nebo je považuje za snahu zničit jeho samotného; reaguje velmi ostrými výpady, mnohdy vyhrožuje i právními kroky. Za porušování nezaujatosti článků je tedy blokován; nakonec odchází natrvalo. Nemusí zanechat nic na své uživatelské stránce; zato veselo je na mnohých blozích (včetně jeho), diskuzních fórech i dalších stránkách. Wikipedisté, kteří prý podle něj zapříčinili odchod bojovného anti–všechno–isty jsou náhle na tolika stránkách, že se sami nestačí divit. Situace se klidní až po nějaké době, kdy všem vyprchává červená barva z obličeje a začnou se chovat opět jako lidé.

Zubatá[editovat | editovat zdroj]

Bohužel, někteří wikipedisté umírají i přirozenou smrtí. Pokud se to stane a někdo to zjistí (což souvisí s wikipedistovou významností, například oznámení v novinách, na Novinkách.cz a podobně), přidá kategorii Kniha zemřelých wikipedistů.

Všechny podoby se skutečnými uživateli jsou čistě náhodné.