Wikipedie:WikiProjekt Ženy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
WikiProjekt Ženy Měsíc žen na Wikipedii Soutěžte s námi Tipy na články Minulé ročníky


WikiProjekt Ženy je celoroční prodloužení opakující se iniciativy Měsíc žen na Wikipedii (dříve WikiGap), která podporuje psaní Wikipedie ženami a o ženách. Cílem WikiProjektu je obohacení a uspořádání článků o ženách a tématech s nimi souvisejícími. Inspirací projektu jsou mimo jiné anglický projekt Women in Red, francouzský Les sans pagEs či německý Frauen.

Do února 2024 bylo na české Wikipedii popsáno přes 120 tisíc mužů a jen 26 tisíc žen. Z biografických článků tak jen zhruba 18 % pojednává o ženách. Česká Wikipedie, stejně jako Wikipedie v dalších jazycích, podléhá genderové nevyváženosti, což je forma systémové podjatosti zapříčiněné skutečností, že většina lidí editujících Wikipedii jsou muži. Projekt Ženy má ambici tuto nevyváženost pozitivním způsobem dorovnávat. Chce poskytnout prostor a podporu při zpracovávání témat, která se týkají žen, a přinést na Wikipedii ženský úhel pohledu, aby byla encyklopedie bohatší a lépe odpovídala skutečnému rozložení společnosti.

Zájemkyně a zájemci, jejichž pozornost si téma získá, najdou na této stránce a jejích podstránkách doporučení a návody pro práci s články a informacemi o těchto tématech.

Jak se zapojit?[editovat | editovat zdroj]

Vytvoř článek Přelož článek

1. Vyberte si téma. Jaký článek o ženě či ženách nebo tématu, které s nimi souvisí, na Wikipedii chybí nebo je příliš stručný? Tipy naleznete zde (a můžete je sem také přidávat). Pozor na podobné názvy. Je možné, že článek už existuje, jen se jmenuje trochu jinak.

2. Pusťte se do editování. Editujte, přesouvejte a upravujte s odvahou. Pokud teprve začínáte, řiďte se návodem. Součástí wikipedistické praxe je, že dokonalost není požadována – i když se o ni dlouhodobě snažíme. Nebojte se, že něco pokazíte. Všechny předcházející verze článku zůstávají zachovány, a tak není možné obsah Wikipedie nenahraditelně zničit.

3. Při ukládání editací přidávejte do shrnutí hashtag #WikiGap.

4. Pokud se vám stane, že některý ze správců Wikipedie váš článek navrhne na smazání, nebo rovnou smaže, ozvěte se nám (např. zde na diskusní stránce, případně se ozvěte garantům projektu).