Wikipedie:Pohrávání si se systémem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Zkratka:
  • WP:PSS

Pohrávání si se systémem znamená záměrné zneužívání pravidel a doporučení Wikipedie se zlými úmysly ke zmaření cílů Wikipedie. Pohrávání si se systémem může představovat zneužití procesu, rušivé úpravy nebo jiné narušování ducha fungování komunity. Uživatelé si obvykle se systémem pohrávají tak, aby tím ilustrovali tvrzení, podpořili vlastní editační válku či protlačili konkrétní zaujatý úhel pohledu.

Pokud uživatel nalezne mezeru v pravidlech nebo trik, který mu umožní narušit komunitní standardy nebo zneužít správcovské nástroje, nemělo by se s ním zacházet stejně jako s uživatelem chybujícím z dobré vůle. Opatření na Wikipedii však mají být preventivní, nikoli represivní. Nejlepším způsobem, jak zabránit uživateli pohrávat si se systémem, bývá varování od správce. Jasná výstraha by totiž měla pomoci odlišit chyby činěné v dobré vůli a záměrné poškozování (hraní si se systémem). Pokud uživatel ignoruje varování a ve svém chování pokračuje, nebo pokud najde nové kreativní způsoby, jak dosáhnout stejného narušení, je pravděpodobné, že si pohrává se systémem s nekalými úmysly.

Význam „pohrávání si se systémem“[editovat | editovat zdroj]

Uživatel, který si pohrává se systémem, se snaží uplatnit pravidla se špatnými úmysly tak, že hledá skulinky v doslovném znění pravidel. Ty mu umožňují provádět narušující akce či podporují jeho postoje, ačkoliv je to v rozporu s původním záměrem daného pravidla. Uživatel zneužívající systém vytrhuje pravidla a doporučení z rámce komunitního konsenzu a aplikuje je pouze jako doklady podporující jeho postoje. Uživatel narušuje Wikipedii, pokud vytrhává z kontextu útržky pravidel, které osamoceně mohou nabýt opačného významu než smysl původních pravidel.

Pohrávání si se systémem může zahrnovat:

  • Wikisudičství, hnidopišství a jiné nadřazování litery pravidel nad jejich ducha.
  • Obstruování diskusního procesu upozorňováním ostatních uživatelů na drobné chyby či lpění na komunitou odmítnutých stanoviscích.
  • Pokus o zkrácení sankcí nebo procesů na Wikipedii s cílem obtěžovat ostatní editory.

Podstatnou charakteristikou takového jednání je záměrnost nebo znalost prostředí Wikipedie. Pokud je zneužití pravidel a doporučení založeno na skutečné chybě, nejedná se o pohrávání se systémem. Nicméně se může stát, že uživatel záměrně pokračuje v pohrávání si se systémem, ačkoliv tvrdí, že si porušování pravidel není vědom.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Pohrávání si s pravidly a doporučeními
Pohrávání si s procesem utváření konsensu
Pohrávání si s tvorbou a odstraňováním obsahu
Pohrávání si se sankcemi za narušování Wikipedie