Wikipedie:Měsíc seniorů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vyhlásit prosinec Měsícem seniorů pro nás představuje zejména příležitost oslavit a ocenit jednu z našich nejvýraznějších editorských skupin. Spolek Wikimedia Česká republika zahajuje tuto iniciativu letos poprvé, navazuje tím na řadu dosavadních aktivit pro seniory.

Otevřete spolu s Wikipedií seniorům digitální svět v roce 2024! Měsíc seniorů je tady

Měsíc prosinec se stává oslavou seniorů aktivních na (nejen české) Wikipedii. Senioři jsou jedněmi z nejvděčnějších editorů Wikipedie, přestože musí často překonávat obavy z technicky náročných kroků při editaci. V roce 2023 bude celý měsíc prosinec věnován seniorům.

Jak bude tento měsíc probíhat? Jaké jsou dílčí cíle?[editovat | editovat zdroj]

  • Podpořit seniory v editování Wikipedie a ocenit je,
  • nabídnout jim smysluplné využití volného času,
  • rozšířit povědomí o seniorských wiki aktivitách mezi širší veřejností,
  • nabídnout jednotlivcům i organizacím podporu programu Senioři píší Wikipedii (SePW).

Akce a aktivity[editovat | editovat zdroj]

Setkání Wikipedistů a absolventů seniorských aktivit WMČR[editovat | editovat zdroj]

V sobotu 9. prosince 2023 připravujeme setkání s Miroslavem Malovcem, který je prvním editorem české Wikipedie. Součástí programu bude občerstvení, vědomostní kvíz, ale také skenovací workshop. Pro ten prosím přineste vlastní historické fotografie z období existence Československa. Skenovacím workshopem vrcholí letošní výzva Československo, která končí 10. prosince.

Chci se registrovat

Kurzy[editovat | editovat zdroj]

Pro seniory chystáme od ledna opět 2024 sérii kurzů, živě i online. Veškeré vypsané kurzy naleznete na této stránce. Prosím informujte o našich kurzech vaše přátele a známé. Vedle kurzů pořádáme pro seniory také Večerní Wikiškolu. V měsíci seniorů proběhne v úterý 12. prosince od 17:00 a bude zaměřena na Wikidata.

Přehled kurzů

Wikiklub[editovat | editovat zdroj]

Nejen pro seniory probíhají v jednotlivých městech pravidelná setkání editorů Wikipedie. Chcete se také zapojit?

Přehled wikiklubů

Chybí vám Wikiklub ve vašem městě? Místo, kde byste se mohli scházet? Zkusíme jej pro vás zajistit. Napište nám na seniori@wikimedia.cz.

Podpořte seniory[editovat | editovat zdroj]

Součástí Měsíce seniorů je také fundraisingová kampaň, které má pomoci zajistit bezplatné kurzy a aktivity programu Senioři píší Wikipedii (SePW). Podporovatelé z řad veřejnosti se mohou stát patrony programu a projevit dobrou vůli v podpoře volnočasových aktivit seniorů.

Chci přispět

Hledáme ambasadora[editovat | editovat zdroj]

Významnou roli v přibližování Wikipedie seniorům mají ambasadoři. Neoddiskutovatelný přínos v popularizaci Wikipedie měl prof. Jan Sokol, který zpřístupňoval a vysvětloval význam nezištného přispívání na Wikipedii, ale také byl sám velmi aktivním editorem. Po odchodu prof. Sokola nemá Wikipedie v ČR žádného ambasadora. Napadá vás, kdo by mohl přesvědčivě argumentovat ve prospěch největší online encyklopedie? Jste schopni ji/jej přesvědčit? Dejte nám vědět!