Wikipedie:Wikiškola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příští Wikiškola: Uživatelská stránka a uživatelský prostor na Wikipedii

14. května 2024, 17:00–18:30


REGISTRACE BUDE OTEVŘENA


Online Wikiškola nabízí možnost věnovat se rozvoji konkrétních dovedností, které aktivní wikipedisté potřebují ke své práci. Zaměříme se na postupy a vychytávky, které je možné využít v editační praxi a které se podrobně neprobírají na kurzech Senioři píší Wikipedii.

Specializovaná dílna wikipedistických dovedností je určena převážně seniorům, zejména absolventům začátečnických (i pokročilých) kurzů Senioři píší Wikipedii (SePW). Školení je otevřeno zdarma pro všechny zájemce.

Wikiškolu vedou lektoři Pavel Bednařík a Jan Beránek, případně pozvaní hosté. S dotazy či navazující prací je možné pokračovat od 18:00 hodin v rámci pravidelné pondělní Wikiporadny.

Plánované wikiškoly[editovat | editovat zdroj]

  • 4. června 2024, 17.00–18.30, S Wikipedií na cestách

Tipy na program[editovat | editovat zdroj]

Své tipy na program nám můžete posílat e-mailem na adresu pavel.bednarik@wikimedia.cz nebo na diskusní stránku.

Proběhlé wikiškoly[editovat | editovat zdroj]

Prameny na Wikipedii (9. dubna 2024)[editovat | editovat zdroj]

Dubnová wikiškola se zaměří na základní kámen všech článků na Wikipedii, a to jsou reference, neboli prameny. Zástupce Státního oblastního archivu v Praze Martin Sovák nám pomůže zorientovat se v tom, jaké typy dokumentů a pramenů můžeme hledat ve Státním oblastním archivu a okresních archivech. Podíváme se také na konkrétní příklady materiálů, které jsou k dispozici, a to na příkladu již zveřejněných dokumentů ze SOA.

Svobodné licence a autorské právo (12. března 2024)[editovat | editovat zdroj]

Březnová wikiškola bude věnována tématu, kterým se vracíme k nahráváním obrázků a souborů na Wikimedia Commons. Tentokrát se však zaměříme podrobně na to, jak fungují tzv. svobodné licence (Creative Commons) a jaké právní aspekty uplatňování svobodných licencí provází. Budeme se věnovat praktické stránce, tedy možnostem, za jakých podmínek je možné uvedená díla nahrávat a na co si při tom dát pozor.

Editování ve zdroji (6. února 2024)[editovat | editovat zdroj]

Únorová večerní wikiškola se bude věnovat editování na Wikipedii ve zdroji (neboli v kódu). Významná část editování na Wikipedii se odehrává ve vizuálním editoru, který je podobný textovým editorům. Některé úkony a úpravy jsou však stále vázány na editování ve zdroji, který používá většina „zasloužilých“ Wikipedistů. Jedná se například o vkládání a úpravy tabulek a šablon. Ve zdroji je také možno jednoduše upravit řada položek, které ve vizuálním editoru upravit nemůžete. Chcete vědět jak na to? Naučit se užitečné postupy?

Jak na překlady na Wikipedii (9. ledna 2024)[editovat | editovat zdroj]

První lednovou wikiškolu zaměříme na často používaný nástroj, který pomáhá připravit kvalitní články na české Wikipedii – nástroj Překlad. Ovládáte-li alespoň jeden světový jazyk (ne nutně to musí být angličtina!), pak můžete využít možností a funkcí nástroje překladu. Překladový nástroj (Content Translator) má některá specifika a nedokonalosti, na které se zaměříme v prakticky orientované wikiškole. Vyzkoušíme si také základ překladu vlastního článku, který poté můžete na české Wikipedii publikovat.

K čemu nám jsou Wikidata? (12. prosince 2023)[editovat | editovat zdroj]

V rámci listopadové wikiškoly se budeme věnovat samostatnému projektu, který propojuje Wikipedii s ostatními projekty (Wikipedia Commons) a tvoří její neviditelnou páteř – jsou to Wikidata. Wikidata jsou metadatové položky, které zajišťují „pořádek“ mezi položkami (články) v jednotlivých jazykových verzích Wikipedie na celém světě. Slouží také jako identifikátor pro uživatele Wikipedie. K čemu jsou Wikidata a jak s nimi pracovat pro běžné uživatele nám řekne koordinátor pražského Wikiklubu, Wikipedista Jan Myšák.

Kategorie na Commons (22. listopadu 2023)[editovat | editovat zdroj]

Listopadová wikiškola bude zaměřena na zdánlivě málo významnou, nicméně zásadní oblast. Kategorie na Wikimedia Commons. Podíváme se na příklady vhodného i nevhodného zařazení obrázků do kategorií, hromadného přidávání kategorií, ale také na způsoby, jak kategorie zakládat či přesouvat. Wikiškola bude součástí projektu Československo, zaměříme se tedy převážně na obrázky a fotky z historie a domácích archivů.

Reference, literatura, odkazy (10. října 2023)[editovat | editovat zdroj]

V říjnu se vrátíme k jednomu důležitému tématu, které dělá řadě Wikipedistů vrásky: referencím, odkazům, citacím, zkrátka pramenům (stejně jako literatuře). Principy Wikipedie jsou založeny na zdrojování, tedy na uvádění referencí a citací. Jak je správně uvádět? Jak se liší reference od externího odkazu? Jak správně citovat tištěnou publikaci, noviny, online zdroje nebo třeba dokumentární film? Těmto všem tématům se budeme věnovat.

Wikicesty (26. června 2023)[editovat | editovat zdroj]

Červnová wikiškola bude zaměřena na méně známý a poměrně mladý projekt Wikimedia: Wikicesty. Jedná se o portál, který nabízí turistické informace o různých místech naší země a celého světa. Podíváme se, jaké informace, rady a tipy tam lze najít a jaké naopak ne. Zároveň si povíme, jak vůbec nové projekty Wikimedia vznikají a jak pracovat v tzv. Wikimedia Inkubátoru. Účastníci si vyzkouší přidání vlastních příspěvků a editaci stávajících stránek na Wikicestách.

Fotíme pro Wikipedii (15. května 2023)[editovat | editovat zdroj]

V květnové wikiškole jsme se věnovali širokému tématu, které souvisí s jarními a letními výlety. Fotografování a nahrávání fotografií je důležitou součástí wikipedických dovedností. Jak správně fotit krajinu, památky, portréty, osobnosti? Jak fotky dále upravovat? Jakým nejčastějším chybám se vyhnout?

Kromě praktických rad a doporučení jsme se také podívali na využití fotografií nejen na Wikimedia Commons a Wikipedii, ale také například na Wikidatech. Seznámili jsme se s užitečnými nástroji na vyhledávání nenafocených míst, v praktické části se zaměříme na nahrávání fotografií, správné zařazení do kategorií a výběr vhodné licence.

Portály a WikiProjekty (17. dubna 2023)[editovat | editovat zdroj]

Pátá večerní wikiškola se zaměří na tematické celky, které se na Wikipedii věnují konkrétním oborům, tématům nebo fenoménům. Portály jsou tematické brány do jednotlivých témat (Ženy, Klima, Příroda, Film, Chemie, nebo jednotlivé země či města ČR). Wikiprojekty jsou nástěnky jednotlivých tematických pracovních skupin. Zajímá vás konkrétní téma nebo oblast? Víte, jestli k němu existuje portál nebo wikiprojekt a zda funguje? Jak se můžete zapojit a pomoci? Součástí bude možnost konzultace vašich témat, koníčků a zájmů.

Účastníci Wikiškoly 13. března 2023

Jazyková pravidla na Wikipedii (12. března 2023)[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtá večerní wikiškola se zaměřila na rozsáhlý fenomén jazykových pravidel na Wikipedii, a to zejména v souvislosti s probíhajícím Měsícem žen na Wikipedii. Tématem ale nebylo zdaleka jen přechylování ženských jmen a používání tvaru -ová. Věnovali jsme se také zvyklostem a pravidlům, která nejsou tam jednoznačná, například transkripce cizojazyčných jmen nebo používání zkratek.

Nahrávání cizích fotek na Commons (13. února 2023)[editovat | editovat zdroj]

Třetí večerní wikiškola se týkala fotografií. Konkrétně těch, která nejsou vaším dílem, ale pocházejí od třetí strany, ať už je jí instituce nebo člověk. Zjistili jsme, jaké kroky podniknout při nahrávání.

Kategorie a jak na ně (9. ledna 2023)[editovat | editovat zdroj]

Druhá večerní wikiškola byla zaměřena na rozsáhlou oblast komplikující často správné zařazení článků nebo fotografií – kategorie. Podívali jsme se jak správně zařazovat články (existující i nové) do vhodných tematických kategorií, ale také jak kategorie vybírat pro fotografie či videa na Commons, aby byly poté k nalezení. V praktické části jsme si mimo jiné vyzkoušeli také vytváření nových kategorií či úpravy a mazání stávajících a nevhodných.

Infoboxy (12. prosince 2022)[editovat | editovat zdroj]

V rámci prvního online setkání jsme se zaměřili na tvorbu nebo úpravu infoboxu. Infobox je nepostradatelným a velmi vyhledávaným prvkem kvalitních článků na Wikipedii. Variabilní šablona infoboxu má mnoho podob a variant, ale také úskalí při jejím vytváření (vkládání fotografie, jednotlivých položek). Podívali jsme se podrobněji na co si musíme dát pozor, připravíme si podklady k vytvoření “typizovaného” infoboxu.