Wikipedie:Článek týdne/2023/03

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Süan-te
obrázek
Soubor:Portrait assis de l'empereur Ming Xuanzong.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na výšku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
anotace

Císař Süan-te (13991435), vlastním jménem Ču Čan-ťi, z dynastie Ming vládl jako císař v letech 1425–1435 říši Ming. Byl synem a nástupcem císaře Chung-siho. Po převzetí vlády od nového roku vyhlásil éru „Šíření ctnosti“, Süan-te. Název éry je používán i jako jméno císaře. Pozdější historici považovali jeho vládu za zlatý věk dynastie.

Ču Čan-ťi se narodil budoucímu císaři Chung-simu. Miloval poezii a literaturu, byl uznávaným malířem, ale i zdatným válečníkem. Roku 1425 se po krátké vládě otce stal císařem říše Ming. Po nástupu na trůn zrušil otcovo rozhodnutí o přesunu hlavního města z Pekingu do Nankingu. Proti mladému císaři se postavil jeho strýc Ču Kao-sü, ale Süan-te proti němu osobně vytáhl a snadno a rychle ho porazil. Druhým problémem počátku Süan-teho vlády byla táhlá válka ve Vietnamu. Císař jmenoval nového velitele okupačních vojsk a poslal mu velké posily, které však Vietnamci ihned rozdrtili. Mingská armáda poté ustoupila do Číny a Vietnam získal nezávislost. Vztahy s ostatními státy jihovýchodní Asie byly naopak klidné.

Za vlády Süan-teho vzrostl vliv eunuchů císařského paláce, v neposlední řadě i proto, že řídili tajnou policii. Císař se snažil vnést řád a disciplínu do státní správy. Süan-teho vláda se také snažila podpořit oběh papírových peněz, proto potlačovala užívání mincí a zakazovala užívání drahých kovů, tyto akce ale neměly úspěch. Protože vysoké daně vedly za předešlých vlád v nejvíce zatížených prefekturách říše (především v Ťiang-nanu) rolníky k opouštění hospodářství, Süan-te snížil daně a vyslal do provincií „cestující usmiřovatele“, aby zlepšili práci provinčních úřadů. Měli za úkol odstraňování nespravedlností a korupce výběrčích daní a kontrolu stavu vojenských jednotek.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 26. 7. 2022, 10:12 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --Bazi (diskuse) 16. 1. 2023, 01:41 (CET)[odpovědět]