Wikipedie:Článek týdne/2008/35

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zlom San AndreasKalifornii na leteckém pohledu

Zlom je geologická porucha v litosférické desce, která může dosahovat od několika milimetrů až po tisíce kilometrů. Odborně je definován jako fraktura, podél níž dochází k pozorovatelnému přemístění okolních částí. Rychlost na zlomech je kolem několik desítek milimetrů za rok, ale existují různé výjimky – jak pomalejší, tak rychlejší. Na zlomové struktury jsou často vázána zemětřesení.

Základní označení pro jednotlivé kry ve zlomu se používá – nadložní kra (anglicky hanging wall) a podložní kra (footwall). Na kontaktu zlomové plochy občas dochází ke vzniku tektonického zrcadla, či minerálních schodů. Současně často vzniká hornina zvaná mylonit, jedná se ale jen o genetický název horniny.

Základní dělení zlomů je na aktivní a pasivní, které určuje, jestli stále pohyb na zlomové ploše probíhá, či jestli se již pohyb zastavil. V případě pasivních zlomů odpadá akumulace napětí a vzniku zemětřesení. Dále se pak rozčleňují zlomy na tři druhy zlomu v závislosti na pohybu desek vůči sobě, a to na posun, poklesnásun.