War Relocation Authority

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z WRA)
Clem Albers: Malý evakuovaný Japonec, Lone Pine, Kalifornie; i ten byl označen institucí WRA jako "vážná hrozba" pro národní bezpečnost[1]
Joseph McClelland: Granada Relocation Center, Amache, Colorado

War Relocation Authority (WRA) byla agentura federální vlády Spojených států amerických odpovědná za internaci a stěhování japonských Američanů během druhé světové války.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Součástí této instituce bylo oddělení WRA Photographic Section (WRAPS) zaměstnávající řadu fotografů, kteří pořizovali obrazovou dokumentaci ze života lidí v internačních táborech. Na fotografiích se podílela řada významných autorů, jako například Dorothea Langeová, Hikaru Iwasaki, Clem Albers, Tom Parker, Charles E. Mace[2], Ansel Adams, Joe McClelland nebo Francis Stewart.

Na fotografie dohlížel stát, například snímky Dorothey Langeové byly tak zřetelně kritické, že je armáda zabavila. Dnes jsou její fotografie internace dostupné v Národním Archivu na internetové stránce Still Photographs Division a v Bancroftově Knihovně Kalifornské Univerzity Berkeley.

Jako většina fotožurnalistů své doby používali fotoaparát formátu 4"x5". Nejpopulárnějším typem byl Speed Graphic, který byl vybaven dálkoměrem, hledáčkem a někdy také rychlým měničem filmu.[1]

Relokační centra[editovat | editovat zdroj]

Dorothea Langeová: Písečná bouře ve válečném relokačním centru Manzanar, 1942

Japonští Američané a Japonci byli umístěni v deseti stálých táborech:[3]

Tisíce fotografických negativů je spravováno v archivu National Archives and Records Administration, spadají do kategorie public domain a některé jsou k dispozici na úložišti obrázků Wikimedia Commons.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Luminous-Lint - Photographer - Clem Albers. www.luminous-lint.com [online]. [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. 
  2. Ansel Adams's Photographs of Japanese-American Internment at Manzanar - Related Resources. www.loc.gov [online]. 1943 [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. INDEPENDENCE, Mailing Address: Manzanar National Historic Site P. O. Box 426 5001 Highway 395; US, CA 93526 Phone:878-2194 x3310 Need to speak with a ranger? Call this number for general information Contact. Francis Stewart Gallery - Manzanar National Historic Site (U.S. National Park Service). www.nps.gov [online]. [cit. 2020-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]