Wikipedie:Na en wiki to tak mají

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vzácná fotografie momentu, kdy wikipedista, který byl v argumentační nouzi, využil drtivou sílu rčení Na en wiki to tak mají... Z protivníka nezbyl ani popel.

Na en wiki to tak mají je zbraň posledního soudu v diskusích s jinými wikipedisty, s jejíž pomocí je možno vyhrát i naprosto prohranou výměnu názorů. Její používání je na bitevním poli diskuse velmi hojně rozšířeno, ačkoliv už Klement Gottwald zdůrazňoval, že je v rozporu s marxisticko-leninským světovým názorem. Neexistuje tedy pochyb, že se jedná o všeobecně známou zbraň. V oficiálním označení je zbraň evidovaná jako Na anglické Wikipedii to tak mají.

Často se stává, že ve válce inteligencí a řečnického umění začnou docházet rozumné argumenty, jak přesvědčit oponenta, že právě moje stanovisko je to správné, jediné, svaté, úžasné a nejlepší. V takové chvíli již jedna strana argumentujících cítí, jak pozvolna převládá její stanovisko, a likviduje oponenta. Oponent se začíná u své klávesnice potit, propadat panice, zornice se zužují, je nervózní, podrážděný a přemýšlí, jak zvrátit argumentaci ve svůj prospěch. V této chvíli nastává vhodný okamžik pro využití poslední řečnické zbraně: Na en wiki to tak mají.

„Na en wiki to tak mají“ lze použít i jako velmi účinnou útočnou zbraň, zvláště tehdy, pokud ve vhodnou chvíli diskutující použije odkaz právě na tento článek. Je možné protivníka zcela mentálně diskvalifikovat, neboť pokud to mají na en, je to zcela nevhodné pro naše malé české poměry, neboť my píšeme českou wikipedii.

Rozbor z řečnického hlediska[editovat | editovat zdroj]

Na en wiki to tak mají je pro obyčejného smrtelníka pouhá věta, ale pro wikipedistu je to něco mnohem více. Ve skutečnosti se jedná o složeninu 22 znaků, 17 písmen a 5 mezer, které dohromady tvoří jednu předložku, jednu zkratku, jeden slangový termín, jedno zájmeno, jedno příslovce a jedno sloveso. Věta není zpravidla zakončena tečkou ani čárkou, ba ani vykřičníkem, ale v drtivé většině případů je ještě následován odkazem na anglickou Wikipedii. Její potenciál se nachází v tom, že odkazuje na něco nepozemského, nedotknutelného, nejlepšího, skvělého (…dlouhý výčet superlativů všeho druhu…), prostě ve zkratce na en:wiki.

Využití v mluvené řeči nemá žádný vliv, jak již bylo nespočetněkrát vyzkoušeno většinou wikipedistů při běžných situacích. Zdá se tedy, že venkovní svět je před hrůzami en wiki zatím ušetřen. Svět na Wikipedii ale hledí na en: jako na svatý grál všeho rozumu.

Jak je vidět často v diskusích a na IRC, je variace uvedené věty velmi často rozšířená:

  • ja to videl na en, a vsechno z en se snazim natlacit i na cs
  • ale na en wiki jim to funguje
  • proc?, jak pisu, delaji to na en...
  • nedelaji to tak ale na en: vsichni?
  • maji to tak na en
  • Na en jsou mnohem hezci.
  • U nás i v en wiki to tak odjakživa je
  • …podobné chování jako moje je běžné i na anglické wikipedii.
  • je to dobry napad maji to na en

A nejen na IRC:

  • standardní en box
  • častější název, maj to tak i na en - shrnutí editace
  • Např. na en wiki taky nemají kategorii XXX jako důvod pro smazání

U článků, jejichž téma je kvalitně (nebo alespoň kvalitně podle názoru určitého wikipedisty) zpracováno na jiné než anglické Wikipedii se může vyskytnout odvozená varianta pro danou lokalizaci. Ve výsledku se však stále jedná o stejnou, pouze jinak řečenou zbraň hromadného ničení, jako varianta s "en".

  • všechny tyhle hvězdy jsou na slovenské Wikipedii napsané jednou větou...
  • německá Wikipedie tuhle tabulku prvků používá jako osvědčenou víc než 10 let, proč my ne?

Do dnešních dnů nebyla objevena účinná obrana proti této podvratné buržoazně-imperialistické zbrani. Existují náznaky, že se o to občas někdo pokusí (příkladem může být výkřik TADY NenI EN!!!, který se rozhodl použít zjevně zoufalý wikipedista při obraně své argumentace), ale většinou není obrana nic platná. Odkaz na svatou relikvii en:wikipedii je natolik silný, že další argumentace pozbývá smysl. Wikipedista zasažený tímto „argumentem“ je náhle rozezlen a ztrácí často další chuť v diskusi pokračovat, čímž útočník dosahuje jasného vítězství, vidí rudě, má chuť ně(co|koho) (roz|u)mlátit, či případně dostane jen obrovskou chuť na čokoládu.

Jako terapie před Na en wiki to tak mají se doporučuje si každé ráno opakovat Nepíši cs wiki, ale en wiki, případně en wiki je můj bůh. Wikipedista si tak uvědomí, že má poslouchat jen příkazy z en wiki a řídit se tím, co tam mají, jelikož jiná pravda neexistuje.