Válcovenský jez

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Válcovenský jez
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
OkresFrýdek-Místek
VesniceSviadnov
NížinaOstravská pánev
Map
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Typjez
Přítok vodyOstravice
Odtok vodyOstravice
Říční km22,3
Přístupnáano
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Válcovenský jez, nazývaný také jez Ostravice, km 22,3, je pevný železobetonový vodní jez na 22,3 km řeky Ostravice na území obce Sviadnov a města Frýdek-Místek v okrese Frýdek-Místek. Geograficky se nachází v nížině Ostravská pánev v Moravskoslezském kraji.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Válcovenský jez slouží k regulaci vody v řece Ostravici a také k dodávce provozní vody pro areál Válcovny plechu Frýdek-Místek, které vznikly v Lískovci (části města Frýdek-Místek) v roce 1833 pod názvem Karlova huť v Lískovci. Za tímto účelem je na pravém břehu Ostravice vybudován odtokový vodní kanál. Pro vodáky je umožněno přenášení lodí po levém břehu. V letním období je jez využíván také ke koupání. Jez je celoročně volně přístupný a vedou kolem něj cyklotrasy, např. cyklistická trasa 59.[1][2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Válcovenský jez, Sviadnov, Czech republic - Man-made Waterfalls on Waymarking.com. www.waymarking.com [online]. [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. 
  2. a b S.R.O, webees cz; PAJUREK, René. Mizení neochvějných jistot. Adventně po proudu průmyslové tradice Moravskoslezska. Tripy.cz [online]. 2018-12-17 [cit. 2023-04-21]. Dostupné online. 
  3. a b Analýza území obce Sviadnov. https://www.pobeskydi.cz/files/15-zs-sviadnov-analyza.docx&wdOrigin=BROWSELINK [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]