Ocasní rotor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vyrovnávací rotor)
Klasická vrtulka na MBB/Kawasaki BK 117.
Systém NOTAR na vrtulníku MD Helicopter MD 500.
Fenestron na stroji Guimbal Cabri G2.
Princip působení vyrovnávacího rotoru.
Tento článek je o vyrovnávacím rotoru vrtulníku. O nosném rotoru vrtulníku pojednává článek Rotor vrtulníku.

Ocasní rotor je jiný výraz používaný pro vyrovnávací rotor vrtulníku, nebo také vrtulku. Ten slouží k vyrovnání točivého momentu u klasické koncepce vrtulníků, tedy těch s jedním nosným rotorem. Bývá umístěný na konci ocasního nosníku (tubusu) společně se stabilizačními plochami, které pomáhají rotoru stabilizovat vrtulník v dopředném letu nebo upravují proudění vzduchu kolem něj. Díky otevřené a většinou lehké konstrukci klasické vrtulky je velmi náchylná na poškození cizími předměty (ptáky, větvemi, apod.).

Jiná řešení vyrovnávání točivého momentu[editovat | editovat zdroj]

Zvýšení bezpečnosti provozu a také snaha konstruktérů umožnit vrtulníkům létat většími rychlostmi ústí v nové řešení kompenzace točivého momentu rotoru vrtulníku.

Fenestron[editovat | editovat zdroj]

Fenestron je vysokootáčkový ventilátor umístěný v prstenci, který jej chrání proti poškození. Byl vyvinut společností Sud Aviation (nyní Eurocopter, část koncernu European Aeronautic Defence and Space Company (EADS)).[1] Mezi vrtulníky používající Fenestron patří například Guimbal Cabri G2 nebo Eurocopter EC 135.

NOTAR[editovat | editovat zdroj]

NOTAR je systém vyvíjený od 80. let minulého století společností McDonnell Douglas Helicopter System, dříve Hughes Helicopters. Jedná se o dmychadlo umístěné v kořeni ocasního tubusu, kterým je hnán vzduch do štěrbin v tubusu a otočné výstupní trysky na konci nosníku. Systém NOTAR je použit například u strojů MD Helicopters MD 500 nebo MD Helicopters MD Explorer.

Koncepce bez ocasního rotoru[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. COLOGNES, Monique. History of the fenestron [online]. eurocopter.com [cit. 2012-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-05-07. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]