Vydrovo (potok)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vydrovo
Vydrovský potok v Korytárkach
Vydrovský potok v Korytárkach
Základní informace
Délka toku8,6 km
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí4-23-01-093
Pramen
Ústí
Protéká
Slovensko (Banskobystrický kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Hron, Čierny Hron,
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vydrovský potok je potok na Horehroní, v centrální části okresu Brezno. Je to levostranný přítok Čierného Hronu, měří 8,6 km a je tokem IV. řádu. Potok protéká stejnojmennou dolinou, jeho údolím vede jedna z větví Čiernohronské železnice, která je v současnosti zrekonstruována a v provozu po vyústění Obrubovanské doliny.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení ve Veporských vrších, v podcelku Balocké vrchy, na západním svahu Obrubovance (1 020,4 m) v nadmořské výšce cca 880 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

V pramenné oblasti se potok esovitě stáčí a směřuje na SSV, přičemž zprava přibírá Frnajsku a zleva Tmavou. Následně se stáčí směrem na severovýchod, zleva přibírá Krivou, zprava přítok ze severozápadního svahu Obrubovance a opět sleva tři přítoky ze severovýchodního svahu Prostředního Grúně (845 m n. m.) a z téže strany významný Podtajchovský potok. Na krátkém úseku pak teče na východ, zprava přibírá další významný přítok, Obrubovanský potok a dále už teče směrem na severovýchod. Zleva přibírá několik krátkých přítoků z jižních svahů Urbanova vrchu (809,1 m), zprava Korytársky potok, přítok z lokality Pažiť a potok zvaný Fľúdričky. Nakonec vtéká do intravilánu obce Čierny Balog, mění směr toku na sever a protéká místní částí Vydrovo, kde se v nadmořské výšce přibližně 538 m n. m. vlévá do Čierného Hronu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vydrovo (potok) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]