Vojenský hřbitov Croda Bagnata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojenský hřbitov Croda Bagnata
Rakousko-uherský vojenský hřbitov Croda Bagnata
Rakousko-uherský vojenský hřbitov Croda Bagnata
Lokalita
StátItálieItálie Itálie
ObecToblach
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Náboženstvíkřesťanství
Počet hrobů1259
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
historická fotografie vojenské nemocnice v Croda Bagnata-Nasswand v údolí Val di Landro; dnes se zde nachází válečný hřbitov.

Vojenský hřbitov Croda Bagnata (někdy nazývaný též rakousko-uherský hřbitov u Toblachu nebo Soldatenfriedhof Nasswand) se nalézá v údolí Val di Landro, přesněji na 128. kilometru státní silnice Alemagna 51 asi 8 kilometrů jižně od města Toblach pod horou Croda Bagnata. Jsou zde uloženy především ostatky vojáků Rakouska-Uherska, kteří během první světové války sváděli krvavé boje s italskými jednotkami na nedaleké hoře Monte Piana, o jejíž vrcholovou plošinu se bojovalo od června 1915 do října 1917. Na hřbitově jsou uloženy ostatky celkem 1259 padlých z různých národů, které tvořily Rakousko-Uhersko.

Je zajímavé sledovat křížení typických východoevropských příjmení, ale také italských a španělských jmen, což potvrzuje kosmopolitnost habsburského státu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Sacrari militari della prima guerra mondiale - Castel Dante di Rovereto ed altri vicini sacrari militari italiani e stranieri, edito a cura del Ministero della Difesa Commissariato Generale Onoranze Caduti in Guerra, Roma, 1971.
  • Brigitte Strauß, "Große Geschichte" am kleinen Friedhof: der österreichische Soldatenfriedhof Nasswand bei Toblach (1915-1943), in Der Schlern, 2004, n. 12, pp. 40-49