Vine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vine
Logo
VývojářTwitter, Inc.
Operační systémMicrosoft Windows
PlatformaiOS
Windows Phone
Android
Typ softwaruinternetová služba, virtuální komunita a online komunita
Licencefreeware
Webvine.co
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vine byla mobilní aplikace vlastněná Twitterem, která umožňovala uživatelům nahrávat videa, upravovat je a stříhat je. Videa na Vinu mohla mít pouze 6 sekund, ale díky tomu to byl také tak oblíbený způsob vytváření virálních videí, která pak mohla být jednoduše sdílená na Facebook nebo Twitter.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vine vytvořili Dom Hofmann, Rus Yusupov, a Colin Kroll v červnu 2012. Aplikace byla rychle odkoupena Twitterem v říjnu 2012 za 30 milionů dolarů.

Vine začal svoji kariéru 24. ledna 2013 a tehdy byl dostupný pouze pro iOS jako aplikace ke stažení zdarma v App Store. Na Google Play pro Android se Vine objevil 3. června 2013.

Pár měsíců na to se stal Vine jednou z nejstahovanějších aplikací v oblasti videí. V dubnu 2013 se stal Vine nejstahovanější zdarma aplikací na App Store. V květnu 2014 spatřila světlo světa také webová podoba aplikace, která sice neumožňuje nahrávat videa, ale hledat osoby, videa a hashtagy.

Konec aplikace[editovat | editovat zdroj]

27. října 2016 ohlásil Vine prostřednictvím portálu Medium, že plánuje ukončení aplikace. [1] Zároveň v tomto oznámení, ale také na svém webu [2] ujistil uživatele, především autory obsahu, že jejich videa bude archivovat a o změnách v aplikaci bude dostatečně dopředu informováno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VINE. Important News about Vine. Medium [online]. 2016-10-27 [cit. 2016-11-06]. Dostupné online. 
  2. Discontinuing the Vine app: FAQs. vinehelpcenter [online]. [cit. 2016-11-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-01-13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]