Veľká Poľana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veľká Poľana
Poloha
Souřadnice
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Veľká Poľana
Veľká Poľana
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Veľká Poľana byla obec na Slovensku v okrese Snina. V roce 1980 byla vysídlena kvůli výstavbě Starinské přehrady. První písemná zmínka o obci pocházela z r. 1493 .

Z původní obce se zachoval obecní hřbitov, jeden původní domek a pomník - rotunda padlým vojákům v první světové válce na vojenském hřbitově. Zachovaly se také ruiny kostela z r. 1784, chátrajícího od roku 1915. Pod obcí při Lukovém potoku stojí kříž z roku 1853. Obec je rodištěm národního umělce - malíře Oresta Dubaya (1919).

Území této bývalé obce je v národním parku Poloniny.

Vojenské hřbitovy[editovat | editovat zdroj]

Ve Veľké Poľaně jsou dva vojenské hřbitovy vojáků padlých v první světové válce (projektantem hřbitovů byl József Lamping).[1] Na hřbitovech je pochováno přes tisíc ruských a rakousko–uherských vojáků.

Na vojenském hřbitově v zaniklé obci je pochováno 340 vojáků. Vojenský hřbitov nacházející se na Zadním Hodošíku v masivu Kučalata, je nejvýše položeným vojenským hřbitovem na Slovensku (825 m n. m.); je zde pochováno 668 vojáků.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Veľká Poľana na slovenské Wikipedii.

  1. Stakčínsky cintorín je dôkazom historických momentov v Poloninách. rusyn.sk [online]. [cit. 2022-11-01]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. Vojenský hřbitov Veľká Poľana I | Spolek pro vojenská pietní místa. www.vets.cz [online]. [cit. 2022-11-01]. Dostupné online.