Východopontské hory

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Východopontské hory
Pohled na Východopontské hory od Černého moře v provincii Giresun
Pohled na Východopontské hory od Černého moře v provincii Giresun

Nejvyšší bod3932 m n. m. (Kaçkar Dağı)
Délka400 km

Nadřazená jednotkaPontské hory
Podřazené
jednotky
Giresun dağları, Gümüşhane dağları, Zigana dağları, Trabzon dağları, Rize dağları

SvětadílAsie
StátTureckoTurecko Turecko
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Východopontské hory (turecky Doğu Karadeniz Dağları, v překladu Východočernomořské hory) jsou tvořeny východní třetinou Pontských hor na severovýchodě Turecka. Z celkem asi 1000 km dlouhého hřebene Pontských hor, který se táhne paralelně podél Černého moře celou severní částí poloostrova Malé Asie, tvoří skoro 400 km dlouhý hřeben Východopontských hor nejvyšší a geograficky nejvíce mnohotvárnou část zasahující asi 150 km hluboko na jih do vnitrozemí, přičemž je na západě ohraničen údolím řeky Melet Çayı, na jihozápadě údolím řeky Kelkit a na jihovýchodě údolím řeky Čoroch.

Podřazené jednotky (od západu k východu) jsou:

Nadmořská výška vrcholů se pohybuje mezi 3000 a 3900 metry, přičemž je téměř dvojnásobná ve srovnání se západně ležícími vrcholy Pontských hor.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Mezi Černým mořem a Východopontskými horami je jen několik kilometrů široký pobřežní pás, za kterým se bezprostředně zvedají třítisícové vrcholy, které tak patří k nejstrmějším krajinám světa. Jednotlivé hřbety se táhnou většinou ve východozápadním směru. Ve směru do vnitrozemí jsou Východopontské hory ohraničeny protáhlou tektonickou proláklinou, kterou protékají řeky Kelkit (směrem na západ) a Čoroch (směrem na východ), než v dolním toku vyústí do Černého moře. Sedlo mezi proláklinami obou řek je v nadmořské výšce 2200 m na jižním svahu hory Çakırgöl Dağı (3082 m). O něco východněji (u města Erzurum) pramení řeka Karasu, která se na rozdíl od obou předchozích stáčí na jih k Eufratu ústícího do Perského zálivu. Na samém východním konci hor pramení v provincii Kars řeka Kura, jejíž tok prochází Gruzií a Ázerbájdžánem, než vyústí do Kaspického moře. Východopontské hory tak tvoří rozvodí mezi Černým mořem, Kaspickým mořem a Indickým oceánem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ostpontisches Gebirge na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]