Usáma Bin Ládin má zaprděný trencle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Usáma Bin Ládin má zaprděný trencle
Díl seriálu Městečko South Park
Pův. názevOsama Bin Ladin Has Farty Pants
Číslořada 5
díl 9
Původní TVComedy Central
Premiéra7. listopadu 2001
Česká TVTV Nova
Česká premiéra27. ledna 2003
Tvorba
ScénářTrey Parker
RežieTrey Parker
Prod. kód509
Posloupnost dílů
← Předchozí
Ručníček
Následující →
Jak se jí zadkem
Seznam dílů seriálu Městečko South Park
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Usáma Bin Ládin má zaprděný trencle (v anglickém originále Osama Bin Ladin Has Farty Pants) je devátý díl páté řady amerického animovaného televizního seriálu Městečko South Park. Premiéru měl 7. listopadu 2001 na americké televizní stanici Comedy Central.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Stan, Kyle, Kenny, Cartman jsou administrativním omylem posláni do Afghánistánu. Kluci v čele s Cartmanem si to chtějí s Usámou bin Ládinem. K tomu ještě navíc poznají, že se svými vrstevníky z Afghánistánu toho mají společného mnohem více, než si kdy mysleli.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Podle tvůrců v komentáři na DVD byla velká část inspirace pro tuto epizodu dána obavami, že dojde k druhému útoku. Zobrazení Bin Ládina vycházelo ze starých kreslených filmů Looney Tunes z druhé světové války. Matt Stone v komentáři také uvedl, že nesnáší Stevie Nicks.[1]

V roce 2011 po smrti Usámy bin Ládina odvysílala stanice Comedy Central epizodu znovu spolu s epizodou Tak to chodí v Jersey.

Přijetí a kritika[editovat | editovat zdroj]

Epizoda byla v roce 2002 nominována na cenu Emmy za vynikající animovaný pořad, ale prohrála s epizodou Rozval Roswell seriálu Futurama.

Server IGN ohodnotil epizodu známkou 9/10 a uvedl: "Je zde řada úžasných vtipů, které dokonale vystihují náladu a atmosféru té doby," a pochválil epizodu za parodii Looney Tunes mezi Cartmanem a Usámou bin Ládinem. V závěru uvádějí, že epizoda je příkladem "přesného a promyšleného zhodnocení národní nálady a mezinárodních reálií, stejně jako trocha vlasteneckého bušení se do prsou v důsledku krize", a konstatují, že právě díky ní South Park v televizi vyniká.[2]

Při recenzi o téměř patnáct let později v srpnu 2016 internetová kritička Lindsay Ellis epizodu kritizovala za to, že působí, jako by "byla napsána asi za hodinu", a za to, že její sofistikovaný humor je ve světle tragédií nevkusný. Pozitivně však hodnotila, že epizoda jako jedna z prvních pojednává o invazi do Afghánistánu a o cyklu strachu, který média v té době prosazovala, a že na konci epizody ještě zazní poselství solidarity pro Ameriku.[3]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Parker, Trey (listopad 2002). South Park: The Complete Fifth Season: "Osama bin Laden Has Farty Pants" Audio Commentary (DVD). Paramount Home Entertainment.
  2. FICKETT, Travis. South Park Flashback: "Osama Bin Laden Has Farty Pants" Review. IGN [online]. 2009-07-29 [cit. 2022-04-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Loose Canon: 9/11 - Part 1 | Ghostarchive. ghostarchive.org [online]. [cit. 2022-04-01]. Dostupné online. 
  4. Městečko South Park - Usáma bin Ládin má zaprděný trencle (S05E09) (2001) | ČSFD.cz. webcache.googleusercontent.com [online]. [cit. 2022-04-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]