Maďarský stepní skot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Uherský stepní skot)
Maďarský stepní skot
býk maďarského stepního skotu
býk maďarského stepního skotu
Základní informace
Země původuMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Stupeň prošlechtěníprimitivní plemeno
Směr užitkovostitrojstranná užitkovost
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce750–950 kg[1]
Hmotnost samice500–650 kg[1]
Výška samce †145–155 cm[1]
Výška samice †135–145 cm[1]
Tělesný rámecvelký
Barvabílá až popelavě šedá
Klasifikace a standard
Plemenná skupinaskupina pratura, podskupina stepních plemen
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Maďarský stepní skot, též uherský stepní skot, je primitivní plemeno skotu pocházející z  maďarských pust. Je to plemeno velice staré, v oblasti původní, ceněné v minulosti jako plemeno pracovní a masné. Od konce 19. století se však jeho stavy snižují a v současnosti se chová pouze jako součást kulturního dědictví a genetických rezerv.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ plemene je nejasný, možná pochází ze skotu, který s sebou přivedli Maďaři v 9. století z východní Evropy, nebo ze skotu z Itálie nebo z Balkánu, který se do Maďarska dostal později.[1]novověku byl ceněný i mimo Maďarsko jako plemeno dávající vynikající maso, v 19. století sloužil v hojném počtu jako plemeno pracovní, určené k tahu v zemědělství.[1] Plemenná kniha byla založena v roce 1931. V současnosti je v Maďarsku drženo 1100 krav tohoto skotu.[1]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Maďarský stepní skot je plemeno velkého tělesného rámce s dlouhým a hlubokým hrudníkem, výrazným kohoutkem a  často pokleslým hřbetem, na který navazuje skloněná záď. Hlava je úzká a poměrně krátká, nápadné jsou dlouhé rohy, které mohou u volů dorůstat délky až 80 cm.[1] Krk je dlouhý a plochý, končetiny středně dlouhé, vemeno malé. Zbarvení je stříbrobílé až popelavě šedé, zejména býci jsou v okolí očí, na kohoutku, na bocích a na kýtách tmavěji zbarvení. Telata jsou červenožlutá.

Skot tohoto plemene je nenáročný, dlouhověký a odolný proti nemocem. Je značně vytrvalý, a je proto vynikajícím pracovním plemenem. Krávy jsou plodné a snadno se telí, telata rychle rostou, ale pohlavně dospívají pozdě.[1] Roční mléčná užitkovost dosahuje asi 2000 kg mléka.[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 72. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]