Dětská naučná stezka sovy Rozárky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naučná stezka sovy Rozárky
Socha sovy Rozárky nad záhořickou zastávkou
Socha sovy Rozárky nad záhořickou zastávkou
Základní informace
Délka7 km
ProvozovatelSpolek okrašlovací Vladař
Lokalizace
Souřadnice
Map
Start50.0913819, 13.1626078
Cíl50.0913819, 13.1626078
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naučná stezka sovy Rozárky je značený výletní okruh dlouhý sedm kilometrů, vedoucí z náměstí ve Žluticích v okrese Karlovy Vary a spojující zajímavá místa v okolí Žlutic a pod vrchem Vladař. Charakter stezky a informačních tabulí ji předurčuje především rodinám s dětmi.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Stezku včetně tabulí, instalovaných výtvorů, laviček, propagačních materiálů a terénních úprav vytvořilo v roce 2012 občanské sdružení Spolek okrašlovací Vladař. Cesta je značena žlutobílou značkou výletního okruhu a vede ze žlutického náměstí přes místní část Lomnice, Hradský Dvůr na železniční zastávku Záhořice, odkud se údolím Střely a částečně mlýnským náhonem vrací do Žlutic. Od rozcestí V Rokli vede odbočka stezky do vsi Kobylé. V seznamu tras KČT má číslo 9265.

Infotabule naučné stezky

Stezka původně vznikla coby výletní okruh pro hosty penzionu Nad Hradbami a vedla ze Žlutic do vsi Kobylé na farmu Babiččin dvoreček[1]. Původní myšlenka přerostla svůj rámec a v současnosti je stezka řádným turistickým okruhem a naučnou stezkou. Je zde umístěno 15 malovaných tabulí vytvořených výtvarníkem Daliborem Nesnídalem, které seznamují především děti s okolními zajímavostmi, na některých místech stezky jsou doplněny i sochy a další výtvory. Jedním z cílů stezky byla i vesnická minizoo Babiččin dvoreček v Kobylé, ale její provoz je od roku 2014 v útlumu. Vedení celé trasy je vyobrazeno na informačních tabulích a propagačních materiálech. Mapku i s informacemi je možné získat v informačních střediscích ve Žluticích, Chyši, Toužimi a Rabštejně nad Střelou a jsou také ke stažení na stránkách o naučné stezce.

Další naučné stezky[editovat | editovat zdroj]

Krajinou pod Vladařem byly v posledních letech vybudovány další naučné či jiné stezky, které se trasami s touto z části mohou prolínat.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stezka sovy Rozárky [online]. Spolek okrašlovací Vladař. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]