Křížková cesta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížková cesta
Značení okruhu Křížková cesta v terénu
Značení okruhu Křížková cesta v terénu
Základní informace
Typcyklotrasa
Délka18 km
Lokalizace
Souřadnice
Map
StartŽlutice
CílZáhořice (železniční zastávka)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Okruh zvaný Křížková cesta byl vytvořen v roce 2012, má charakter naučné stezky a spojuje téměř třicet drobných sakrálních památek v okolí vrchu Vladař na Žluticku v jihovýchodní části okresu Karlovy Vary.

V roce 2015 byl péčí obce Pšov vyznačen v terénu.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Stezku včetně propagačních materiálů zajistilo občanské sdružení Spolek okrašlovací Vladař. Cesta je okruhem, spojujícím 23 lokalit s celkem 28 sakrálními památkami, z drtivé většiny opravenými či renovovanými, příp. v terénu nově umístěnými, po roce 2000.

Křížek u Vladořic – jedna z památek na trase

Cesta začíná na náměstí ve Žluticích a okolo Semtěše, Pšova, Močidlce, Bohuslavi, Vladořic, Kolešova a Strabovského Mlýna[1] se vrací zase do Žlutic. Okruh dlouhý zhruba 20 km je přednostně určen cyklistům, protože vede po silnicích II. a III. třídy a částečně po zpevněných polních cestách, ale je využíván i pěšími turisty, zejména v okolí Močidlce, Vladořic a Kolešova. Jejím cílem je seznámit návštěvníky s drobnými sakrálními památkami, jako jsou křížky, boží muka, náboženské výjevy, kapličky apod., kterých je v oblasti velké množství a mnohdy zůstávají nepovšimnuty, nehledě na obtížné dohledání jejich konkrétní historie. Trasa byla následně v terénu vyznačena pomocí standardního značení žlutými tabulkami cyklotrasy s logem stezky, ovšem značení je instalováno pouze ve výše zmíněném směru, tedy ze Žlutic směrem na Semtěš. Značení končí u železniční zastávky Záhořice v místě zvaném Záhořický kříž. Shodné tabulky v blízkosti jednotlivých zastavení také uvádějí názvy památek. Stezka je vyobrazena na informačních tabulích a propagačních materiálech. Mapku i s informacemi je možné získat např. v informačních střediscích ve Žluticích, Chyši či Rabštejně nad Střelou.

Další naučné stezky[editovat | editovat zdroj]

Krajinou pod Vladařem byly v posledních letech vybudovány další naučné či jiné stezky, které se trasami s touto z části mohou prolínat.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Špůrová, Helena, Rudolf (Rudolf Šimek), doxa (Jan Škoda). Strabovský mlýn, Strabamühle [online]. http://vodnimlyny.cz/ [cit. 2020-08-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]