Toška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budování přivaděče pro nové jezero

Toška (arabsky بحيرات توشكى‎) je projekt egyptské vlády, který si klade za cíl vytvořit obyvatelnou zemi v saharské poušti, má tak být dosaženo přivedením vody z Nilu a vytvoření nových jezer, která by měla vzniknout jižně od oázy Charga. Na tuto oázu se plánuje silniční napojení.

Vize[editovat | editovat zdroj]

Toška je podle egyptské vlády projektem tisíciletí, do dnes pustých oblastí se díky zavlažovacím projektům a obrovským investicím mají v následujících letech přestěhovat miliony lidí. Cílem projektu je přivést prostřednictvím systému kanálů vodu do prolákliny uprostřed pouště a vytvořit nová jezera a města kolem něj.[1] Zdrojem vody je Násirovo jezero a nově vytvořená oblast byla již dříve pojmenována Nové údolí.

Po vybudování systému kanálu pro přivedení vody by mělo vzniknout nové místo pro 3 miliony obyvatel a dva tisíce kilometrů čtverečních úrodné půdy a polí. Nové města s kompletní infrastrukturou a sídlišti s jmény jako Paříž, Revoluce nebo Nový Asuán.

Obecně[editovat | editovat zdroj]

Budování města v Novém údolí

Odhadované náklady na projekt jsou nejméně 70 miliard dolarů a doba realizace 10 let. Hlavním přívodem vody by měl být Sadatův kanál, do kterého je z Násirova jezera čerpána voda přes čerpací stanici.

Historie[editovat | editovat zdroj]

S plány na tento projekt již před 50 lety přišel tehdejší prezident Násir, který nechal vybudovat Asuánskou přehradu. V roce 1997 začal Husní Mubárak realizovat další plány a kroky k tomuto projektu.

Negativa[editovat | editovat zdroj]

Jako velmi kontroverzní je zmiňováno odvedení velkého množství vody z Násirova jezera a tudíž i z řeky Nil, na které je závislé 160 milionů Afričanů. Obavy vyvolává růst populace v Súdánu a Egyptě kde by měly během několika desetiletí přibýt desítky milionů obyvatel a voda z Nilu bude o to vzácnější. Navíc je také ve výstavbě několik přehrad na horním toku např. v Súdánu.[2]

Velkým problémem při realizaci tohoto projektu je, že se celý projekt nachází uprostřed Saharské pouště kde jsou extrémní teploty a dochází zde k obrovskému odpařování vody.

Stavba kanálu

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Toshka Lakes na anglické Wikipedii.

  1. MICHALEC, Libor. Voda: zahubí lidstvo záplavy nebo sucho? (Mamutí projekty - hrozba nebo záchrana?). 21. století [online]. [cit. 2011-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-07-21. 
  2. MIHALCO, Zdeněk. Sahara bude zelená, slibuje Egypt. Aktuálně.cz [online]. Economia. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]