The Jaffa Hotel (Tel Aviv)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The Jaffa Hotel
Účel stavby

hotel

Základní informace
Slohnovorománský
ArchitektLibelle & Grebez (Lyon)
Výstavba1875-1879
Přestavba2015-2017
Poloha
AdresaLouis Pasteur Street 2
Jefet Street 36, Tel AvivJaffa, IzraelIzrael Izrael
Souřadnice
Map
Další informace
Webwww.mariott.com/en-us/hotels
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Jaffa Hotel je současný název a účel komplexu budov původní nemocnice koleje svatého Josefa francouzsky. Komplex dvou skupin staveb se nachází mezi ulicemi Jefet a Louise Pasteura, ve čtvrti Adžami ve městě Tel AvivJaffa v Izraeli.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lokalitu obsadili po roce 1806 Francouzi, přišlí s Napoleonovou armádou. Rozsáhlé pozemky byly zastavěny nejdříve jen provizorními domy a využívány jako hospic k ubytování křesťanských poutníků s nemocnicí a ženským klášterem sester řádu Zjevení sv. Josefa. Stavbami z let 1875-1879 byly rozšířeny a rozděleny na dva stavební areály:školu s ubytovnou na východní straně ulice Jefet, a větší areál dvou budov nemocnice s ženským klášterem řeholnic sv. Josefa, kaplí a sirotčincem na západní straně, na nároží do ulice Louise Pasteura, z níž je nyní hlavní vstup.

Nemocnice[editovat | editovat zdroj]

Fasáda do ulice Jefet

Francouzská nemocnice byla postavena v letech 1875-1879 na protější straně ulice než škola. Sloužila nadále také jako hospic pro křesťanské poutníky z Evropy. Vedly ji francouzské řeholnice řádu Zjevení svatého Josefa (L'ordre St. Joseph de l'Apparation). Rozlehlý komplex dvou budov v novorománském slohu navrhla projekční kancelář Libelle & Grebez z Lyonu a financoval ji podnikatel M. Francisque Guimet. V prostředí nábožensky a národnostně rozdělené společnosti bylo nutné zabezpečení architektury proti útokům z ulice[1]. Budovy mají zesílené obvodové stěny s malými okénky, teprve uvnitř je otevřen arkádový dvůr a honosnou kapli, inspirovanou jihofrancouzskou románskou architekturou. Jde o adaptaci modulu typové architektury, uplatněné v několika zemích. Podobné koleje téže instituce byly postaveny v Londýně - Upper Norwoodu, v Plovdivu, Sofii, ale také v Africe.

Archeologický průzkum během hloubení základů staveb odhalil zdi jihovýchodního bastionu křižáckého opevnění staré Jaffy z poloviny 13. století a další úseky, zesílené v pozdějších obdobích otomanské vlády. Nemocnice s řádovými sestrami fungovala až do 70. let 20. století.

Další průzkum proběhl v letech 2015-2017 při rekonstrukci špitálu na luxusní hotel hotelového řetězce Mariott. Některé nalezené úseky středověkého zdiva byly ponechány jako dekorace interiéru, podobně jako portály s původními nápisy. Velká část citadely byla vybagrována a nahrazenašestipodlažní třítraktovou novostavbou.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MONTERESCU 2015, kapitola 3. Sharing Place or Consuming Space: The Neoliberal City
  2. Celkový pohled na novostavby

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MONTERESCU Daniel: Jaffa Shared and Shattered: Contrived Coexistence in Israel/Palestine. Indiana University Press 2015, dostupné online ISBN 978-0-253-01677-5
  • KARK Ruth: Jaffa: A City in Evolution, 1799-1917, Yad Izhak Ben-Zvi Press 1990.
  • NEMIROVSKY Dalit-GOLDMAN Lisa: City Guide Tel Aviv. Crossfields TLV, 2008, ISBN 9789659099733

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]