The Incredible Hulk (seriál, 1977)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The Incredible Hulk
Žánrydobrodružný
akční
sci-fi
drama
Formátseriál
Předlohakomiks Hulk
NámětKenneth Johnson
ScénářSam Egan
Richard Christian Matheson
RežieKenneth Johnson
Alan J. Levi
Joseph Pevney
L. Q. Jones
Bernard McEveety
… více na Wikidatech
HrajíBill Bixby
Jack Colvin
Lou Ferrigno
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad5
Počet dílů82
Obvyklá délka45 minut
Produkce a štáb
HudbaJoe Harnell
DistributorNBCUniversal Syndication Studios
Premiérové vysílání
StaniceCBS
Vysíláno4. listopadu 1977 – 12. května 1982
The Incredible Hulk na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Incredible Hulk je americký akční sci-fi televizní seriál natočený na motivy komiksových příběhů o Hulkovi vydavatelství Marvel Comics. Premiérově byl vysílán v letech 1977–1982 na stanici CBS, kdy v pěti řadách vzniklo celkem 82 dílů. První dva pilotní díly z roku 1977 („Neuvěřitelný Hulk“ a „The Return of the Incredible Hulk“) byly vyrobeny jako televizní filmy, které byly pro další vysílání sestříhány a druhý z nich byl přejmenován na „Death in the Family“. Celý seriál byl na DVD vydán v letech 2006–2008.

Po ukončení seriálu byly natočeny také tři navazující televizní filmy – Návrat neuvěřitelného Hulka (1988), Proces s neuvěřitelným Hulkem (1989) a The Death of the Incredible Hulk (1990).

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Lékař David Bruce Banner po tragické smrti své manželky, která zemřela při autonehodě, zkoumá v Culver Institute případy dalších lidí, kteří v ohrožení života vyvinuli až nadlidskou sílu. Poté, co s kolegyní objeví několik shodných faktorů, provede na sobě pokus, při kterém se nechá ozářit zářením gama. Brzo však zjistí, že tento experiment měl na něj velký vliv – když se rozčílí nebo je vyděšený, změní se ve velké a extrémně silné zelené monstrum, které ohrožuje všechny okolo. Při explozi laboratoře Bannerova kolegyně zemře a za mrtvého je považován i sám doktor. Proto pod falešnými identitami putuje po Spojených státech, snaží se ovládat vztek, hledá lék pro svůj stav a snaží se vyhýbat konfliktům, aby při změně v Hulka nikoho nezranil. V patách je mu však bulvární reportér Jack McGee, jenž pátrá po záhadné příšeře, o které si myslí, že je zodpovědná za smrt dvou lidí.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Incredible Hulk (1978 TV series) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]