Telekomunikační centrum (Skopje)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Telekomunikační centrum
Základní informace
Slohbrutalismus
ArchitektJanko Konstantinov
Poloha
AdresaCentar, Severní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Telekomunikační centrum (makedonsky Телекомуникациски центар) je administrativní budova v hlavním městě Severní Makedonie, Skopji. Nápadná brutalistická budova se nachází v blízkosti mostu Goce Delčeva a hlavní pošty (s ní byla projektována jako jeden komplex).

Objekt tvoří nápadná sedmipatrová věž a dva k sobě přiléhající bloky, jeden pro technické a druhý pro administrativní zázemí. Výška objektu dosahuje až 34 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavba vznikla podle návrhu architekta Janko Konstantinova. Čtyřpatrová budova s betonovou fasádou a dalšími dekorativními prvky patří k ikonickým ukázkám tohoto architektonického stylu v metropoli Severní Makedonie[1] i celé bývalé Jugoslávii.

Vznik takto masivní budovy byl možný v rámci přestavby a modernizace města po ničivém zemětřesení v roce 1963. V roce 1968 bylo vypracováno zadání na vznik nové stavby tohoto typu. Do roku 1973 měl Konstantinov hotové tři varianty projektu. První z nich, která vycházela z projektu Kenza Tange, japonského architekta a urbanisty, který připravil nový projekt pro město Skopje, zahrnovala nápadné věže a nakonec nebyla uskutečněna.

Objekt byl budován po částech; nejprve byla dokončena hlavní sedmipatrová věž, poté zbytek objektu. Budova byla předána celá do užívání v roce 1981.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu monumental.mk (anglicky). www.monumental.mk [online]. [cit. 2021-02-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-02-10. 
  2. STIERLI, Vladimir; KRULIĆ. Towards a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia 1945–1980. New York: Metropolitan Museum of Modern Art, 2018. 228 s. ISBN 978-1633450516. S. 74. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]