Most Goce Delčeva (Skopje)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Most Goce Delčeva
Základní údaje
KontinentEvropa
StátSeverní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
MěstoSkopje
Dopravasilniční
PřesVardar
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Most Goce Delčeva (makedonsky Мост Гоце Делчев) je silniční most v centru Skopje, hlavního města Severní Makedonie. Jedná se o čtyřproudový rychlostní most přes řeku Vardar, spojuje Ilindenský bulvár se s Bulvárem Goce Delčeva, podle něhož je i pojmenován. Je orientován v západo-východním směru. Ze západního směru stojí v blízkosti Hlavní pošty a z východní u pevnosti Kale.

Most byl vybudován v souvislosti s přestavbou Skopje po zemětřesení v roce 1963 v 70. letech 20. století.[1] Tvoří jej dvě identické konstrukce, které mají tři mostní pole. Dokončen byl v roce 1973 a finance na jeho výstavbu poskytla Francie.[2]

V souvislosti s projektem Skopje 2014 bylo rozhodnuto o rekonstrukci celé stavby. Most byl ve špatném technickém stavu již předtím; deformovalo se střední pole jedné z konstrukcí a propad zde činil zhruba půl metru. Stavební práce byly zahájeny v dubnu 2011 a dokončeny o rok později. V rámci přestavby bylo umístěno historizující dekorativní zábradlí v zlaté barvě a 26 nových lamp veřejného osvětlení. Na obou koncích mostu byly umístěny sochy lvů (celkem čtyři, dvě na každé straně).

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]