Technická univerzita v Eindhovenu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Technická univerzita v Eindhovenu
Logo univerzity
Logo
Datum založení1956
Počty akademiků
Studentů celkem11 000
Další informace
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíORCID, Association of Universities in the Netherlands, Stichting Academisch Erfgoed, World Wide Web Consortium, Asociace evropských univerzit, EuroTeQ a Koalice pro pokrok v hodnocení výzkumu
www.tue.nl
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Technická univerzita v Eindhovenu (nizozemsky: Technische Universiteit Eindhoven), zkratka TU/e, je veřejná technická univerzita v nizozemském městě Eindhoven. Založena byla 23. června 1956 pod názvem Technische Hogeschool Eindhoven. Škola je rozdělena na devět fakult (departmentů), všechny jsou orientovány technicky. V roce 2023 měla téměř 13 tisíc studentů.[1] Většina studentů platí školné. Podle žebříčku QS World University Rankings 2024 jde o 124. nejlepší vysokou školu na světě (51. v Evropě)[2] a 78. nejlepší technickou školu světa.[3] K nejznámějším pedagogům na škole patřil nositel Nobelovy ceny Archer Martin, držitel Turingovy ceny Edsger Dijkstra nebo matematik Nicolaas Govert de Bruijn.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eindhoven University of Technology na anglické Wikipedii.

  1. Facts & Figures. www.tue.nl [online]. [cit. 2023-07-28]. Dostupné online. 
  2. Eindhoven University of Technology. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. QS World University Rankings for Engineering & Technology 2023. Top Universities [online]. [cit. 2023-07-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]