Tbiliská opera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tbiliská opera
Základní informace
StátGruzieGruzie Gruzie
Vznik1851
Pojmenováno poZakaria Paliašvili
Další informace
Souřadnice
AdresaTbilisi, Gruzie
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tbiliská opera, plným názvem Profesionální divadlo státní opery a baletu Zakarii Paliašviliho v Tbilisi (gruzínsky: თბილისის ზაქარია ფალიაშვილის სახელობის ოპერისა და ბალეტის პროფესიული სახელმწიფო თეატრი) je operní dům a národní operní a baletní scéna v gruzínském hlavním městě Tbilisi, na Rustaveliho třídě. Operní soubor byl založen roku 1851 a byla pro něj postavena ve stejném roce i budova, která však roku 1874 zcela vyhořela. Budova, v níž sídlí opera dnes, byla postavena roku 1896 v novomaurském slohu, navrhl ji ruský architekt baltskoněmeckého původu Victor Johann Gottlieb Schröter. Navzdory orientální fasádě, interiér je typický pro evropský operní dům. Od roku 1937 nese divadlo ve svém názvu jméno gruzínského skladatele Zakarii Paliašviliho.[1] Od svého založení bylo divadlo poškozeno několika požáry, ten poslední v roce 1973 zničil i slavnou oponu od Serdže Kobuladzeho.[2] Poslední rekonstrukce byla dokončena v lednu 2016 a stála přibližně 40 milionů amerických dolarů.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Georgian National Opera Theater na anglické Wikipedii.

  1. Opera and Ballet Theater of Tbilisi. Tbilis Local Guide [online]. [cit. 2023-09-29]. Dostupné online. 
  2. Iconic fire-damaged curtain restored, rehung at top Tbilisi theatre. Agenda.ge [online]. [cit. 2023-09-29]. Dostupné online. 
  3. NORTH, Andrew. Tbilisi to reopen opera house that has survived tsars, Soviets and civil war. The Guardian. 2016-01-27. Dostupné online [cit. 2023-09-29]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]