Tarnobřežská republika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Tarnobřeh.
Republika Tarnobřeh
Republika Tarnobrzeska (polsky)
 Haličsko-vladiměřské království 19181919 Druhá Polská republika 
Geografie
Obyvatelstvo
Státní útvar
samozvaná republika rad
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Haličsko-vladiměřské království Haličsko-vladiměřské království
Následující
Druhá Polská republika Druhá Polská republika

Tarnobřežská republika či Republika Tarnobřeh (polsky Republika Tarnobrzeska) byl krátkodobý samozvaný politický útvar, vyhlášený 6. listopadu 1918 v polském městě Tarnobřeh. Jeho hlavními zakladateli byli dva socialističtí aktivisté, Tomasz Dąbal a katolický kněz Eugeniusz Okoń.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Eugeniusz Okoń

Myšlenka republiky měla kořeny v masových demonstracích rolníků, které se na podzim 1918 konaly téměř denně. Tarnobřeh byl tehdy součástí Rakouska-Uherska (Haličského a Lodomerského království) a rozpad tohoto útvaru vyvolal politické nepokoje. Po demonstraci, které se 6. listopadu zúčastnilo asi 30 tisíc lidí, se místní rolníci rozhodli využít situace a převzít moc.

Když do města dorazily zprávy o ruské revoluci, rozhodli se socialističtí aktivisté následovat komunistické myšlenky. Požadovali likvidaci kapitalistické vlády a zavedení pozemkové reformy, která by vedla k odebrání půdy bohatým vlastníkům a jejímu předání chudým rolníkům. Rovněž pod vedením Okoně a Dąbala začali rolníci organizovat místní správu a také rolnickou domobranu.

Počátkem roku 1919 byla republika zlikvidována jednotkami čerstvě vytvořené polské armády. Otec Okoń byl zatčen, ale brzy propuštěn, když ho místní obyvatelé zvolili do polského parlamentu.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Republic of Tarnobrzeg na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]